17 мар. 2024

Теодора Илиева

Окупацията на Украйна: или приемаш руски паспорт, или си никой


Окупацията на Украйна: или приемаш руски паспорт, или си никой

Русия успешно е издала руски паспорти на по-голяма част от населението, останало в окупираните региони на Украйна, като прави почти невъзможен животът без такъв паспорт и принуждава гражданите да го приемат под заплахи и страх от наказания. Притежанието на руски паспорт обаче означава, че мъжете могат да бъдат извикани на фронта, за да се бият срещу украинците, които се опитват да ги освободят. Разследване на Асошиейтед Прес показва истинското лице на руската окупация.

В окупираните райони, руският паспорт е нужен, за да се докаже собственост и за достъп до медицински грижи, както и за да се получава пенсия. Според руския закон, всеки, който няма руски паспорт до 1 юли е „чужд гражданин“ и подлежи на арест, а собствеността му се счита за „изоставена“ и се усвоява от правителството.

Международната организация на лекарите за човешки права документира поне 15 случая межди февруари и август 2023 г., в които е отказана медицинска помощ поради липса на руски паспорт, а една болница в Запорожие затваря врати поради отказ на персонала да приеме руско гражданство.

Русия предлага и стипендии на украински граждани, ако приемат руски паспорт и се преместят да живеят в Русия, както и добри условия на руснаци, да дойдат да живеят в украинските територии на мястото на избягалите от окупацията украинци. Предлагат се помощи за деца, но само ако те са с издаден руски акт за раждане.

Всеки такъв паспорт и акт за раждане затруднява усилията на Украйна да си върне териториите и децата, отвлечени по този начин. От друга страна, Русия има причина да иска да защитава тези територии, на които вече живеят „руснаци“.

Разследването на АП показва, че руското правителство е отнело 1785 имота и бизнеси в Донецк и Запорожие и разговаря с десетки хора, както и с групи активисти, които помагат на украинци да избягат от окупираните райони.

Според международен закон от 1907г., се забранява принуждаването на хора да се „заклеват във вярност на вражеска сила“. За издаване на руски паспорт, украинските граждани дават биометрични данни и  контакти и полагат клетва за вярност.

А след това отиват на фронта, да се бият срещу собствената си армия.

Тази стратегия на принуда и изнудване е прилагана в Крим през 2014 г.

През 2022 г. Русия приема закони, които улесняват издаването на руско гражданство и след април 2023 г., всички украински граждани, които не приемат руски паспорти са задължени да се регистрират във вътрешното министерство и зависят изцяло от милостта на руските окупационни власти.

В интервю, Евгени Валистки, руски губернатор на Запорожие казва, че всеки, които е против окупацията може да бъде експулсиран.

„Разбираме, че тези хора не могат да бъдат спечелени и трябва да действаме с тях по-грубо в бъдеще.“ казва той.

Децата също са принудени да приемат руски паспорти, да учат в руски училища, а тези, които остават без родители, често са изпращани в Русия, където идентичността им е заличена.

Около 20 00 украински деца са изчезнали в Русия от началото на войната според украинското правителство.

Част от гражданите, останали в окупираните територии, приемат руски паспорти още в началото на окупацията, други – когато става незаможно да се живее без такъв паспорт. Трети избират да избягат от войната и отиват в Русия.

Една част от гражданите обаче не приемат руски паспорти, те са т.нар. „чакащи“. Чакащи украинската армия да ги освободи и когато това не се случва, някои все пак приемат руските паспорти, за да могат да получат лекарска помощ, други бягат, за да опазят синовете си от фронта.

Това става чрез групи за помощ, които обаче нямат възможност да евакуират повече от 40 души на месец и помагат с приоритет на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Отскоро руснаците вече не допускат да се минава през граничните пунктове към Украйна без руски паспорт.

 

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари