Олимпийци от САЩ и други страни ще си носят климатици в Париж


Олимпийци от САЩ и други страни ще си носят климатици в Париж

Отборът, който ще представя САЩ на Олимпиадата в Париж ще си носи собствени климатици, което ще попречи на организаторите да приложат плановете си за намаляване на емисиите въглерод.

Сара Хършланд, ръководител на американския отбор за Олимпиадата и Параолимпиадата каза, че макар САЩ да оценяват усилията за устойчиво развитие, те ще предоставят климатици на своите спортисти.

„Както можете да си представите, това е период, в който постоянството и предсказуемостта са критично важни за представянето на отбора на САЩ.“ казва тя в изявление.

Изглежда, това е сред основните приоритети и на самите спортисти.

Германия, Австралия, Италия, Канада и Великобритания също са сред страните, които смятат да си носят климатици на Олимпиадата.

Организаторите на Олимпийските игри споделиха плановете си да охлаждат стаите в Олимпийското село, където ще живеят около 15 хиляди души, чрез система от тръби вградени в пода с цел намаляване на емисиите.

В стаите ще има и вентилатори, а температурата, към която се стремят организаторите е между 23 и 26 градуса при средна температура за Париж на 1 август от 26 градуса. Организаторите се надяваха това да е Олимпиадата с най-малко емисии и приложиха редица идеи за постигането на тази цел.

Според Международната агенция по енергетика, по-малко от едно на десет домакинства в Европа има климатик, а в Париж това са дори по-малко хора. Според проучване от 2016 г., в света има около 1.6 милиарда климатици, като повече от половината са в Китай и САЩ. В целия Европейски съюз има около 100 милиона климатика.

Олимпиадата е безспорно връх в кариерата на повечето спортисти, които ще участват и някои държави предпочитат да поставят приоритет на това, а не на усилията за намаляване на емисиите.

Източник: AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *