15 апр. 2024

Теодора Илиева

ООН и Гутериш призовават за деескалация в Близкия изток


ООН и Гутериш призовават за деескалация в Близкия изток

Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, призовава за „максимално въздържане“ и деескалация на напрежението, след като Иран изстреля повече от 300 дрона, балистични и крилати ракети срещу Израел в неделя сутринта.

„Имаме споделена отговорност“ да свалим напрежението и да работим за мир, каза той при откриването на извънредна сесия на Съвета за сигурност в неделя.

„Време да отстъпим от ръба. Жизнено важно е да се избегнат действия, които биха довели до военни сблъсъци на няколко фронта в Близкия изток. Цивилните вече понасят тежестта и плащат най-високата цена. И ние имаме споделена отговорност да ангажираме всички страни с предотвратяване на бъдеща ескалация.“

Белият дом също изрази подобни стремежи, а американският президент Джо Байдън каза, че няма да подкрепи ответен удар срещу Иран.

„Президентът беше много ясен. Не искаме война с Иран. Не търсим ескалация. Ще продължим да помагаме на Израел да се защитава.“ каза говорителят на Белия дом, Джон Кърби.

САЩ помогна на Израел да свали част от дронове и ракетите, изстреляни срещу страната, а това беше първата директна атака на Иран над Израел, резултат от израелска атаката над посолството на страната в Сирия, при която бяха убити висши членове на Революционната гвардия на Иран.

Според САЩ, въпреки че 99 % от оръжията са прихванат и унищожени, целта на Иран е била да „унищожи и да причини жертви“ и ако ударите са били успешни, това е щяло да доведе до неконтролируема ескалация на конфликта в целия регион.

Източник: Euronews

, , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари