20 мар. 2024

Теодора Илиева

ООН и СМО обявиха червена тревога за климата


ООН и СМО обявиха червена тревога за климата

Всички глобални климатични рекорди са счупени през 2023 г., а през 2024 г. се очакват още опасни климатични явления и рекордни горещини. Това казаха Световната метеорологична организация (СМО) и ООН.

В годишния доклад на ООН за Състоянието на глобалния климат се казва, че средните повърхностни температури достигат най-високото си ниво за поседнете 174 години наблюдения и надвишават с 1.45 градуса прединдустриалното ниво, което се приема за базово.

Температурата на океана също се е повишила безпрецедентно за последните 65 години, като над 90 % от Световния океан е изпитал морски горещи вълни през миналото лято.

„Общността на СМО  обявява червена тревога за света.“ каза генералният  секретар на СМО Селест Сауло.

„Това, което видяхме през 2023 г., особено безпрецедентното океанско затопляне, топенето на ледниците и загуба на антарктическия лед са причина за сериозни притеснения.“

Океанското затопляне е „почти необратимо“ според нея, тъй като времевата скала, на която се случват процесите в океана е от порядъка на стотици, дори хиляди години.

„Трендът е много притеснителен и заради характеристиките на водата да задържа топлината по-дълго, отколкото атмосферата.“ Казва Сауло.

Климатичните изменения, движени от изгарянето на фосилни горива, заедно с проявата на явлението „Ел Ниньо“, което повишава температурата на части от Тихия океан, доведоха света до рекордни събития през 2023 г.

Вероятно е  2024 г. да е по-гореща, а бързото топене на ледниците, в комбинация с океанското затопляне, което води до разширяване на водата, допринася и за покачването на морското ниво с почти два пъти по-бързи темпове в сравнение с периода 1993-2002 г.

По-високите температури на океана, особено в северните части, могат да повлияят върху чувствителните морски екосистеми.

Сауло се надява докладът да доведе до повече и по-спешни действия.

„Затова заговорихме за червена тревога, трябва да се погрижим за хората и за това как се влияят от тези повече и по-чести опасни явления. Ако не направим нищо, нещата ще станат по-зле и това ще бъде наша отговорност.“

Източник: Reuters

, , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *