ООН призова да не се дискриминират мигрантите и да се отхвърля речта на омразата


ООН призова да не се дискриминират мигрантите и да се отхвърля речта на омразата

Комисарят на ООН по въпросите на човешките права, Фолкер Тюрк, предупреди относно увеличаващата се омраза и дискриминация по света  в „мега-годината за избори“ и призова хората да имат предвид правата на другите, когато гласуват.

Тюрк отправи този призив във връзка с изборите във Франция и Великобритания тази седмица, както и тези в САЩ и Германия по-късно през годината и предупреди, че имигранти, бежанци и други чужденци са ползвани като „изкупителна жертва“ от някои политически партии.

„Винаги се притеснявам, когато чуя наративи, които клеветят другия, дехуманизират другия и превръщат в изкупителна жертва мигранти или бежанци, или хора, търсещи убежище, или малцинства.“ каза Тюрк.

Той нарече това „политика на разсейване“ и призова политическите лидери да застанат срещу дискурса на омразата.

„Историята ни разказва, особено в Европа, че злословието срещу другия, очернянето на другия е предвестник на по-лошо.“ казва той. „Това е аларма, която има нужда да се чуе“.

„Особено през тази година, която е мега-година за избори“ допълва той, имайки предвид изборите в Индия, САЩ, ЕС, и някоко европейски страни, където предизборните кампании „често водят до речи, изпълнени с омраза и дехуманизция на другия.“

Според него, трябва да има „нулев толеранс“ към реч на омразата и всички опити да се представи „другия“(има се предвид хората, които са различни от нас по националност, култура или убеждения) като носител на зло.

 

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *