ООН разследва свои служители за участие в атаката на Хамас


ООН разследва свои служители за участие в атаката на Хамас

Агенцията на ООН, която предоставя помощ на хората в Газа каза, че е уволнила свои служители по подозрения за участие в атаката на Хамас над Израел от 7 октомври 2023 г.

Директорът на UNWRA, както се нарича агенцията, Филипе Лазарини каза, че израелските власти са предоставили информация, според която служители на ООН са участвали в атаката, при която бяха убити 1200 души и бяха отвлечени 250.

Провежда се разследване, което ще включва и криминално преследване, ако стане нужно, за да може агенцията да продължи да доставя хуманитарна помощ на нуждаещите се.

Външният министър на Израел подкрепи разследването и каза:

“Важно е UNWRA да проведе подробно вътрешно разследване на действията на Хамас и останалите терористични фактори в редиците си, за да подсигури, че никой не се възползва от хуманитарната дейност на организацията.“

Тази новина дойде часове след като Международния съд, част от ООН, излезе с решение по обвинението за геноцид над жителите на Газа. В него призовава Израел да предприеме действия, за да не допусне геноцид, но не казва нищо за спиране на огъня, каквото беше основното настояване на Южна Африка.

Разкритието за възможно участие на служители на ООН в атаката на Хамас предизвиква и реакцията на Държавния департамент на САЩ, който преустанови временно финансирането си към тази агенция.

В отговор на запитване на CNN относно обвиненията, Лазарини каза:

„Тези шокиращи обвинения идват когато повече от 2 милиона души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която агенцията предоставяше от началото на войната. Всеки, който предаде фундаменталните ценности на ООН, предава и тези, на които помагаме в Газа, в региона и по целия свят.“

В Газа има 13 000 служители на ООН, повечето от тях са местни, а Израел и преди е отправял предупреждения към ООН, че тяхната хуманитарна помощ се ползва от Хамас – организация, която пое управлението на Газа през 2008 г. и е обявена за терористична групировка от САЩ, Великобритания, ЕС и др.

Източник: CNN

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари