Орбан е на първо посещение в Украйна от началото на войната


Орбан е на първо посещение в Украйна от началото на войната

Унгарският премиер Виктор Орбан е на първо посещение в Киев от началото на войната насам. По време на визитата Орбан се срещна с президента на Украйна, Володимир Зеленски.

В изявление на унгарския премиер преди посещението се казва, че основна тема на срещата ще бъде процесът по постигане на мир, както и теми, свързани с двустранните отношения между двете държави, сред които и темата за унгарското малцинство в Украйна.

Орбан е известен като най-близкия съюзник на руския президент Путин в ЕС и редовно блокира или бави усилията на ЕС да помогне на Украйна.

Посещението е в навечерието на приемането на президентското на Европейския съвет от страна на Унгария. Така, страната ще има възможност да определя дневния ред, както и срещите на върха в ЕС във всички области, с изключение на външната политика и темите на еврозоната и да търси консенсус между страните членки относно законодателните усилия в парламента.

Поради множеството сблъсъци между Орбан и Брюксел в последните месеци, не липсват и притеснения относно председателството на страната.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *