Орбан окончателно одобри приемането на Швеция в НАТО


Орбан окончателно одобри приемането на Швеция в НАТО

Унгарският премиер, Виктор Орбан, формално подписа постановление на парламента, според което се одобрява приемането на Швеция в НАТО. Това беше и последното препятствие пред членството на Швеция.

Нужен е и подписът на президента на Унгария, за да приключат продължилите повече от година преговори с Швеция, блокирани както от Унгария, така и от Турция.

„Това е невероятно положително.“ казва шведският министър на отбраната Пал Йонсон, който се поздрави с немския си колега, на посещение в Стокхолм, по повод добрата новина.

„Това решение ще направи Швеция по-безопасна, а НАТО – по-силно.“ каза Йонсон.

Премиерът на Унгария, Виктор Орбан, за първи път внесе документите за одобрение на Швеция в унгарския парламент още през юли 2022 г.

Това е второ разширение на НАТО, след историческото приемане на Финландия, която кандидатства веднага след нахлуването на Русия в Украйна, една от целите на което нахлуване, според руските власти, беше да предотврати разширяването на НАТО.

За да бъде приет нов член на Алианса, се изисква единодушно съгласие от страна на всички други членове, а Унгария беше последната страна, която бавеше преговорите, след като Турция се съгласи на подкрепа през януари.

Орбан, известен с топлите си отношения с Москва, твърдеше, че критиките на шведски политици относно демократичния ред в Унгария предизвикват колебанията на парламента.

Източник: Euronews

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари