Орбан подкрепи помощта за Украйна


Орбан подкрепи помощта за Украйна

Европейските лидери достигнаха до компромис и отблокираха помощта за Украйна, която до момента беше блокирана единствено от унгарския премиер Виктор Орбан.

Решението в взето бързо, на извънредна среща в Брюксел, където помощта е основна тема на разговора.

„Всички 27 страни се съгласиха на помощ от 50 милиарда за Украйна, в рамките на бюджета на ЕС.“ каза Шарл Мишел, президент на Европейския съвет.

„Това отключва бързо, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерството и отговорността за подкрепа на Украйна; ние знаем какъв е залогът.“ добави той.

Помощта ще бъде включена в бюджета и се предвижда да бъде изплатена в рамките на следващите 3 години.

До днес сутринта, унгарският премиер Орбан, известен с тесните си връзки с Русия, беше единственият представител на страна-членка, който отказваше да одобри помощта.

Парите ще бъдат използвани за подсигуряване на икономиката на Украйна и за здравеопазване, образование, както и за социални услуги.

Преди началото на срещата, естонският премиер Кая Калас почти нарече действията на Орбан „изнудване“, а германският канцлер Олаф Шолц каза, че на срещата ще се довърши започнатото през декември, когато Орбан блокира паричната помощ, но одобри статуса на Украйна като кандидат-член на съюза.

Орбан се опита и да пренесе проблема към НАТО, като ефективно блокираше приемането на Швеция в алианса и разговорите на високо ниво с Украйна.

Източник: Euronews

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари