Още 6 страни спряха финансирането за Газа


Още 6 страни спряха финансирането за Газа

Шест европейски страни спряха временно финансирането на агенцията на ООН, която се занимава с палестинците (UNRWA). Причината са обвиненията, които ООН разследва, че служители на агенцията в Газа са участвали в атаката на Хамас от 7 октомври.

Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Финландия се присъединиха към САЩ, Австралия и Канада, които първи спряха плащанията.

„Палестинците в Газа нямат нужда от това допълнително колективно наказание.“ каза Филипе Лазарини, директор на агенцията. UNRWA започна разследване по обвиненията и прекрати договорите на 9 души.

Израелският външен министър, Израел Катц каза, че UNRWA трябва да бъде заменена след войната, призова и другите донори да спрат финансирането и обвини агенцията във връзки с ислямските милиции в Газа.

„При възстановяването на Газа, UNRWA трябва да бъде заменена от агенции, искрено посветени на мира и развитието.“ написа той в Екс.

От ООН не пожелаха да коментират думите му и наблегнаха, че помощта е жизнено важна за хората в Газа и може да предотврати задълбочаването на хуманитарната криза.

Според Лазарини, решението на деветте страни да прекъснат плащанията застрашава хуманитарната дейност на агенцията в целия регион, особено в Газа.

„Шокиращо е да се спре финансирането на агенцията като реакция на действията на малка група от персонала, особено когато UNRWA предприе незабавни действия, прекрати договорите им и изиска прозрачно разследване.“

UNRWA е създадена през 1948 г. по време на Войната за независимост на Израел и предоставя образование, здравеопазване и помощи на палестинци в Газа, в Западен бряг, Йордания, Сирия и Ливан. Около две трети от 2.3 милиона жители на Газа са зависими от тази помощ и сега тя е особено важна.

Хусеин ал-Шейк, лидерът на Организация за освобождение на Палестина –единственото международно легитимно политическо-административното представителство на Палестина зави, че решението за спиране на финансирането е сериозен политически и хуманитарен риск и призова то да бъде отменено и да се продължи подкрепата за UNRWA.

Външният министър на Германия, която е един от големите донори на агенцията, изрази дълбоките си притеснения към обвиненията и приветства разследването.

„Очакваме Лазарини да обясни ясно, че сред служителите на UNRWA всички форми на насилие и омраза са абсолютно недопустими и няма да бъдат толерирани.“  каза той в Екс.

 

Източник: Reuters, AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *