10 дек. 2023

Теодора Илиева

Открит e запазен череп на праисторическо морско чудовище


Открит e запазен череп на праисторическо морско чудовище

Череп на едно от най-големите морски същества е открит в скалите на брега на Дорсет, Южна Англия. Това е местност, известна със запазените останки от юрския период, обявена за част от наследството на ЮНЕСКО.

Черепът е идентифициран като плиозавър, хищно влечуго, обитавало океана преди 150 милиона години.

Откритият череп е с размери 2 метра и предизвиква възклицания сред изследователите, защото останките са много добре запазени. Според палеобиологът  Стив Ечис, това е уникален образец поради изключително добре запазените детайли.

Чудовището е разполагало с над 130 остри зъба, зад които се крие втори ред още по-остри. С тях плиозавърът довършвал плячката си, ако има нужда.

С обща дължина 10-12 метра и силни крайници, животното развивало добра скорост и вероятно е успявало да ловува почти всичко.

Храната му включвала плезиозаври и ихтиозаври, а защо не и по-слаби представители на собствения му вид.

Черепът бил открит почти случайно, след като Стив Ечис и колегата му Фил Джейкъбс намерили върха на муцуната и се запитали къде ли е останалата част от животното. Тъй като местността е добре изучена, след наблюдение с дрон и анализ на данните, се оказало, че фосилът се намира в отвесни скали, на 15 метра над плажа.

Изваждането на образеца отнело месеци тежка работа при тези условия, но си заслужава, смята Ечис, защото добавя нова информация към това, което вече знаем за великолепните морски чудовища, обитавали планетата.

Според изследванията, захапката на плиозавърът е двойно по-силна от най-силната известна захапка в света днес – тази на крокодила. Такава сила е част от ловните стратегии на хищниците, познати в природата, и помага плячката да бъде задържана неподвижна, докато бъде победена.

Други открития, направени благодарение на запазения образец касаят сетивата на плиозавъра. Смята се, че той е имал сетиво, което засича промяна в налягането, породена от движението на другите животни, което допринася за ролята му на върховен хищник в юрската екосистема.

Черепът ще бъде изложен за посетители през следващата година, а Ечис смята, че в скалите може да бъде намерена и останалата част от тялото, защото този слой ерозира бързо.

 

Иточник: BBC

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари