19 дек. 2023

Теодора Илиева

Папата одобри даването на благословия на двойки от един пол


Папата одобри даването на благословия на двойки от един пол

Папа Франциск официално прие документ, с който се разрешава на свещениците да благославят двойки от един пол, като изрично се уточнява, че това не включва церемония по встъпване в брак. Документът бележи радикална смяна в политиката относно ЛГБТК+ общността и прави църквата по-инклузивна, без да се премахва забраната за гей-браковете.

Мненията обаче са разделни.

За едни това стъпка напред към премахване на дискриминацията спрямо ЛГБТК+, но според други, подсилва идеята, че гей-браковете стоят по-ниско от тези между мъж и жена.

Документът е обсъждан още през октомврии и не отменя забраната на католическата цръква да сключва бракове между хомосексуални партньори, а потвърждава, че брак, по смисъла на църковния канон може да има само между мъж и жена.

В документът се казва, че въпреки това, не трябва да се отказва благословия на двойки и включва подробно обяснение какво е „благословия“.

От хората търсещи връзка с Бога и осланящи се на неговата любов и милосърдие не бива да се изисква да отговарят на невъзможни морални стандарти в замяна.

„ Не се цели да се легитимира нещо, а да се стимулира човек да отвори живота си към Бог и да търси неговата помощ, за да си подобри живота“. се казва в документа.

С действията си в посока приобщаване на ЛГБТК+ общността, папа Франциск се отличава от всичките си предшественици.

Според Ватиканът, бракът е съюз между мъж и жена и като резултат от тази постановка, католическата църква отрича еднополовите бракове.

В новия документ още се казва, че църквата трябва да избягва“ доктринални и дисциплинарни концепции, когато те водят до нарцистичен и авторитарен елитизъм, при който църквата вместо да приобщава хората, ги анализира и класифицира.“

Въпреки че хората в „нерегулярни“ съюзи са по същество в „състояние на грях“, това не трябва да ги лишава от любовта и милостта на Бог. Всеки човек, дори грешният, трябва да може да получи божията благословия.

„Заедно с много католически свещеници, съм развълнуван да благословя приятелите си, които са в брак с партньор от същия пол.“ казва Джеймс Мартин, свещеник, който е привърженик на приобщаването на ЛГБТК+ хората към църквата.

Традиционалистите приемат документа с възмущение и смятат, че е покана за разкол между последователите на католическата църква.

ЛГБТК+ активистите също са разделени – ако за едни това е огромна стъпка напред, за други е подигравка с общността, защото оставя място за тълкуване на гей-браковете като по-нисша категория спрямо хетеросексуалните.

В Германия, като част от политиката за модернизиране на църквата, подобни благословии се дават отдавна.

Макар че много свещеници вероятно няма да дават благословия на гей-двойки, това е стъпка към приемането, на хората такива, „каквито Бог ги е създал.“ смята Джон Естерел, свещеник от Питсбърг

„Когато растях, мислехме, че Бог е направил всички хетеросексуални. „Научихме, че това не е така, а приемането на хората такива, каквито са е в основата на учението на Исус.“ казва той.

Англиканската църква последва примера на католическата и разреши благословии за двойки от същия пол, но още забранява сключването на такива бракове.

 

Източник: Reuters

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *