9 юли 2024

Aleks

Парижката фондова борса се търгува с леки понижения след изборите във Франция


stock exchange in paris

Основният индекс започва със спад от 0,49% поради липсата на ясно мнозинство.

Индексът CAC 40 на Парижката фондова борса реагира с умерени спадове на резултата, от законодателните избори в страната, които донесоха победа на лявата коалиция. След втория тур на изборите, ,,Нов народен фронт“ е преди ,,Заедно за Република“, близка до сегашния президент на Франция, Еманюел Макрон, оставяйки крайнодесния ,,Национален сбор“ на трета позиция.

Основният селективен индекс на Парижката фондова борса откри сесията в понеделник със спад от 0,49%, до 7637,89 пункта, въпреки че намали спада си до 0,15% в хода на търговията. Сред акциите, които започнаха сесията с ръст, най-забележителните бяха Michelin (0,69%), Dassault (0,48%) и Sanofi (0,21%), докато в другия край на спектъра най-слабите акции бяха Teleperformance (- 2,65%), Stellantis (-1,28%) и BNP Paribas (-1,18%).

Анализаторите от ING Research отбелязват, че вторият тур на изборите е дал изненадващ резултат, който предполага застой в парламента и два основни възможни сценария. Трудни преговори за формиране на коалиция или технократско правителство. В тази връзка те припомнят, че положителната пазарна реакция след първия кръг, в който National Rally спечели, предполага, че инвеститорите се чувстват по-комфортно с крайната десница. Отколкото с крайната левица, която се възприема като по-голяма опасност за и без това крехката фискална политика на Франция.

Един от лидерите на NFP, Жан-Люк Меленшон, каза, че планира да изпълнява стриктно програмата си, която включва увеличаване на публичните разходи за подкрепа на социалните мерки. По-високи минимални заплати и обръщане на реформата на Макрон, която повиши възрастта за пенсиониране.

„Един нестабилен парламент ще се бори да постигне фискална консолидация и има някои рискове, свързани с евентуално ляво правителство“, предупреждават те. Въпреки че вярват, че като се има предвид, че центристката група е втора, това би предложило някакъв баланс. “Пазарите ще предпочетат технократско правителство, а не коалиция, водена от NFP.”

 

 

Източник :La Razon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *