Първи дебат между Тръмп и Байдън, какво да очакваме


Първи дебат между Тръмп и Байдън, какво да очакваме

Наближават едни от най-важните избори в света – тези за американски президент и двамата основни кандидати, настоящият президент Джо Байдън и бившият, Доналд Тръмп, ще се изправят един срещу друг в първия предизборен дебат.

Дебатът ще се излъчва на живо по CNN и ще започне в 4 сутринта българско време.

Двамата кандидати ще имат 90 минути, като те ще стоят изправени, нямат право да си носи записки или да говорят с членове на екипите си докато дебатът не приключи. Микрофоните им ще бъдат изключвани докато говори опонентът, в студиото няма да има публика, а водещите ще трябва да помогнат на кандидатите да се вложат във времето от две минути, когато е техен ред да говорят.

По традиция, президентските дебати се организират от административна комисия, както и се провеждат по-скоро преди изборите, които са насрочени за 5 ноември, но в този случай няма да е така.

След редица критики към комисията, която организира дебата от страна и на двете партии, сега първият е изтеглен по-рано и ще бъде организиран от CNN, a следващият ще е през септември и ще го организира друга телевизия – АBC.

Правилата за събитията до голяма степен са предоставени от екипа на Байдън, а екипът на Тръмп призовава за още дебати, с включена публика, но засега не се предвиждат такива.

Тръмп и Байдън са единствените кандидат-президенти, които отговарят на изискванията на CNN за този конкретен дебат, но не са единствени в бюлетината, което провокира негативни реакции.

За Байдън знаем, че се подготвя за дебата като тренира да отговаря на въпроси и се стреми да представи предстоящите избори като избор между две противоположни неща. Според членове на неговия екип, той ще предприеме по-настъпателен подход спрямо опонента и ще се опита да го държи отговорен за различните му дейности. Сред стратегиите на Байдън е и споменаване на съдебните дела на Тръмп, който вече е осъден престъпник по първото от 4 криминални дела.

За Тръмп знаем, че участва в няколко неформални дискусии заедно с политически експерти, съветници и други сътрудници, в които се дискутират редица теми, от които се вълнуват гласоподавателите.

В типичния си агресивен стил, Тръмп вече нарече Байдън „най-лошият опонент, срещу когото съм заставал“, който „не може да свърже две изречения“, а по-късно отбеляза, че не трябва да „подценява“ Байдън.

Екипът на Байдън отбелязва, че той има десетилетия опит в дебатирането, както и силен екип зад себе си, който да му помогне, а Тръмп смята, че медията няма да се отнесе обективно с него и вместо само да модерира дебата, ще участва на страната на опонента му.

Според проучване, над 70 % от американците смятат да гледат дебата, а това ще бъде първи път от 4 години насам, когато двамата опоненти ще застанат един срещу друг.

 

Източник: BBC

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *