Първи тур на френските избори завърши с победа на Льо Пен


Първи тур на френските избори завърши с победа на Льо Пен

Първият тур на френските избори, обявени преди по-малко от месец, завърши с победа на партията на Марин Льо Пен, на второ място е лявата коалиция, а партията на президента Макрон остава трета.

Макрон разпусна Националната Асамблея и насрочи нови избори, в рисков ход, който за мнозина беше и изненадващ.

Партията на Льо Пен, водена от 28-годишния Жордан Бардела спечели 33 % от гласовете, и ако получи същата подкрепа и на втория тур, ще разполага с между 230 и 280 места в Асамблеята, при нужни 289 за пълно мнозинство.

Бардела, който се очаква да бъде посочен за премиер, след края на първия тур каза: „Ще бъда премиер на всички французи…уважаващ опозицията, отворен за диалог и с мисълта за единството на народа във всеки момент“.

Крайно десните отбелязват първа подобна победа във Франция, като на последните избори от 2022 г. те получават 18 %.

Една от причините, поради които президентът Макрон разпусна парламента беше загубата на европейските избори. Сега неговата партия е на трето място след лявото обединение и получи 21 % от изборния вот, като се очаква те да имат между 70 и 100 места в парламента.

Минути след като стана ясна победата на крайно-десните, политически лидери от ляво призоваха за обединение „Републикански фронт“. Те искат оттегляне на кандидатите на трето място, които ще отидат на втори тур на изборите, за да не се разцепва вота и така да спечелят повече места, за да предотвратят пълно мнозинство за Льо Пен и Бардела.

Някои лидери от коалицията на Макрон пък призоваха да не се гласува въобще за представителите на крайните партии.

Според Матиас Бернар, специалист по френска политика и история, начинът за победа във втория тур е именно чрез оттегляне на кандидати, защото ако всяко от трите обединения се яви само, ще победят крайно-десните.

Не е ясно дали ще има обединение срещу крайно-десните.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *