Почти сто души мигранти са загинали в Средиземно море от началото на годината


Почти сто души мигранти са загинали в Средиземно море от началото на годината

Почти сто души мигранти за загинали или са изчезнали в централните и източни части на Средиземно море от началото на годината. Това е два пъти повече отколкото за същия период през изминалата година, казват от агенцията по мигрантите на ООН.

Рисковете от нелегалните опити за влизане в Италия са една от темите, дискутирани на Италианско-Африканската конференция, която се проведе в Рим. В нея взеха участие африкански лидери, както и официални лица от ЕС, а основни теми бяха начините, по които да се затегнат връзките между Африка и Италия, както и да се спре нелегалната миграция, особено когато води до риск за живота и здравето на хората.

„Последните доклади за загинали и изчезнали са ясно напомняне, че цялостен подход, който включва безопасни и регулярни пътища…е единственото възможно решение, което ще бъде от полза както на мигрантите, така и на страните.“ каза Ейми Поуп, директор на Международната организация по миграция. (IOM).

Според нея, през 2023 г., 3041 души са намерени мъртви или се считат за изчезнали в Средиземноморието. Това е значително повишение, в сравнение с броя от 2022 г., когато 2411 души са намерили смъртта си в морето, търсейки път към по-добър живот.

По-рано през януари, 40 мигранти от Тунис изчезват в морето, след като потеглят с лодка към италианския бряг. Доскоро Либия беше основната локация, от която тръгват такива съдове, а сега Тунис заема нейното място и най-често мигрантите тръгват от там.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари