14 фев. 2024

Теодора Илиева

Полша е използвала шпионски софтуер незаконно


Полша е използвала шпионски софтуер незаконно

Новият премиер на Полша, Доналд Туск, разкри, че по време на управлението на предишното правителство, в страната е използван шпионския софтуер „Пегас“ и има „много дълъг“ списък с хора, които са били незаконно подслушвани.

Доналд Туск направи това разкритие по време на изявление заедно с президента Анджей Дуда, негов политически опонент, който подкрепя партията „Право и справедливост“, излъчила предишното правителство и считаната за популистка в Европа.

„Пегас“ позволява пълен достъп до мобилни устройства, което включва пароли, снимки, съобщения, контакти, история на търсене, както и дистанционно включване на микрофон и камера за директно онлайн проследяване.

Туск каза, че е споделил всичката документация с президента и тя „потвърждава на сто процента покупката и използването на „Пегас“ по законен и по незаконен начин.“

Туск пое властта в Полша през миналия декември, след почти осем години управления на „Право и справедливост , а ЕС неведнъж обвини дясната партия, че подкопава устоите на демокрацията.

Списъкът с жертви на подслушването все още не е публичен, но според Туск, няколко политически опоненти на предишното правителство са следени с него.

„Пегас“ е софтуер, разработен от израелската компания по киберсигурност NSO Group и според тях, софтуерът се продава само на правителства и организации, свързани със сигурността след одобрение от израелското Министерство на отбраната, за да не попадне в ръцете на терористи.

Някои от хората, станали жертва на подслушване получават известия за наличие на зловреден софтуер на айфоните си и се обръщат към компанията Apple за помощ. Това привлича вниманието на полското правителство, започва разследване на случаите и се установява незаконното използване на софтуера.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари