Последна година от ремонта на катедралата Нотр Дам


Последна година от ремонта на катедралата Нотр Дам

Ремонтът на парижката катедрала Нотр Дам навлиза в последната си година. След опустошителния пожар през 2019 г., катедралата затваря врати, а служителите ѝ разказват, че се чувстват почти като сираци. Това ще се промени след една година, когато се очаква да приключи ремонта. В петък, 8 декември, президентът Макрон ще отбележи този последен крайъгълен камък като обиколи новоремонтираните части на катедралата и се срещне с някои от стотиците скулптори, дърводелци и други занаятчии, които са ангажирани с ремонта.

Служителите на катедралата, както и хиляди католици по света се приготвят да отпразнуват края на ремонта.

Нотр Дам е един от символите на нацията, а очакванията към реновацията и предстоящото отваряне за посетители са големи и дават надежда на миряните в този все по-объркан свят.

Катедралата е на 850 години и последните пет години са само миг от живота ѝ, но за един човешки живот „пет години са много време“ смята Анри Шале, директорът на хора.

„Нетърпеливи сме да се върнем.“ казва той. „ Това е наш дом, в смисъл, че сме били там всяка вечер за службата и също имахме изпълнения всяка седмица. Вече виждаме светлината в края на тунела.“

Пораженията по катедралата са съществени, но прогресът на ремонта е значителен. Някои от техниките, които са използвани за възстановяване на уникалните елементи са изобретени в средновековието, когато е строена катедралата. Налага се да се подмени покривът, а работата е трудна и изисква внимателно и постепенна подмяна на всеки компонент.

През лятото на 2024 г., когато в Париж ще се проведат Олимпийските игри, се очаква покривът и фасадата да бъдат завършени, а скелето премахнато, за да могат посетителите на града да я видят поне отвън.

Работа ще продължи отвътре, което в последните седмици ще включва настройване на големият орган – най-големият музикален инструмент във Франция, състоящ се от 8000 тръби. Той не е пострадал при пожара, но се наложило да се разглоби и почисти от токсичния оловен прах, който се е натрупал при изгарянето на покривната конструкция, след което да се сглоби отново. Реновациите ще продължат и след отварянето на катедралата.

През последните 5 години, едва 7 души от персонала на катедралата са останали на работа, но до отварянето ѝ ще се събере пълният състав от около 50 души. Те ще посрещат очакваните 15 милиона посетители на катедралата всяка година.

Източник: АP News, France 24

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *