17 авг. 2022

Aleks

Повишените цени на електроенергията спират завод за алуминий в Словакия


Повишените цени на електроенергията спират завод за алуминий в Словакия

Най-големият завод за алуминий в Словакия “Словалко” (Slovalco) ще спре основни производствени мощности в края на септември. Това съобщи норвежката компания “Норск Хидро” (Norsk Hydro), която има мажоритарен (55,3-процентов) дял в предприятието. Останалите 44,7 процента са собственост на фирмата “Пента инвестмънтс груп” (Penta Investments Group).

В съобщението се казва, че решението за спиране на основната производствена линия в завода е вследствие на неблагоприятните икономически условия и високите цени на електроенергията, които може би скоро няма да се променят.

Леярската пещ в завода ще продължи да преработва метал, за да осигури доставянето на 75 000 тона преработен алуминий на година.

Производственият капацитет на завода е 175 000 тона алуминий годишно. В момента обаче “Словалко” реализира 60% от него и произвежда по 105 000 тона на година.

Не само “Словалко”, много други европейски леярни също са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно. Причината отново е повишената цена на енергията от миналата година. Експерти казват, че производството на метала през тази зима може да намалее с още 750 000 тона на годишна основа. Това би довело до по-голям недостиг на алуминий и до по-високи цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *