Премиер и външен министър на балотаж във Финландия


Премиер и външен министър на балотаж във Финландия

Бившият премиер на Финландия, Александър Стуб, спечели първия тур на президентските избори във Финландия и ще участва на втори тур срещу бившия външен министър на страната, Пека Хаависто.

Изборите се фокусираха върху приемането на Финландия в НАТО, както и сигурността на Европа, в светлината на войната в Украйна.

Окончателните официални резултати още не са обявени, но по първоначални данни, при 74 % избирателна активност, 27.2 % са за Стуб, а за Хаависто – 25.8 %.

Стуб е на 55, представител на консервативна партия и е премиер на страната през 2015 г. и 2016 г. Хаависто е на 65, досегашен външен министър на Финландия и е представител на ляво-центристка партия.

За разлика от повечето Европейски страни, във Финландия президентът има функции, свързани с изпълнителната власт и участва в определянето на външната политика и политиката по сигурността, както и в отношенията с международни партньори.

Президентът също е и главнокомандващ армията, което е изключително важно в настоящия момент.

Основни теми около изборите са именно външната политика, особено спрямо Русия, сигурността на Европа, членството в НАТО, сътрудничеството със САЩ, както и помощта към Украйна.

6-годипният мандат на новия президент ще започне през май и ще маркира новата геополитическа обстановка в Европа.

Членството на страната в НАТО беше решено в светлината на войната в Украйна, а Финландия и над 1000 километровата ѝ граница с Русия вече са общата граница на НАТО. Това превръща президента на страната във важна фигура при определяне на целите за постигане на сигурност в региона. Президентът на Финландия обичайно е и представител в НАТО.

Като външен министър, Хаависто подписва историческия договор за членство в Алианса и изигра решаваща роля в процеса на приемане заедно с досегашния президент и министър председателя на страната.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари