При атака с дрон е убит лидер на Хамас


При атака с дрон е убит лидер на Хамас

При предполагаема израелска атака с дрон в Бейрут, столицата на Ливан, е убит вторият най-влиятелен лидер на Хамас. Салех Ароури е от висшите лидери на групировката и е създател на военното ѝ крило. Смъртта му може да предизвика реакция от страна на ливанската групировка Хизбула, чийто лидер се закани да отвърне на нападенията срещу палестински ръководители на територията на Ливан.

Напрежението между Ливан и Израел расте, като двете страни се обстрелват почти ежедневно от началото на войната в Газа и има притеснения, че това може да подхрани по-широк конфликт в региона.

Според ливанската държавна новинарска агенция дронът, убил Ароури е Израелски, но израелските власти засега не коментират.

Хамас потвърдиха, че при атака с дрон над жилищна сграда е бил убит Ароури. Той е заместник на върховния лидер на Хамас, представител в Уест Банк и вероятно осъществява контакт с Хизбула. Заедно с него са убити още шестима военни командири.

Израелският премиер Нетаняху настоява, че докато заложниците не бъдат освободени и Хамас – унищожени, войната ще продължи, а той и други Израелски лидери неведнъж са казвали, че ще преследват ръководителите на Хамас независимо къде се намират.

Според Хамас, които управляват Газа от 2008 г., от началото на войната през октомври, досега там са убити над 22 хиляди души, което включва жени и деца, а 85 % от населението е напуснало домовете си в опит да намери безопасно място.

Израел обяви в понеделник, че изтегля част от армията си, но това не значи прекратяване на атаката. Според министъра на отбраната Йоав Галант, е грешка да се мисли, че Израел има намерение да спре войната.

„Усещането, че ще спрем е погрешно.“ казва той. „Без категорична победа, няма да можем да живеем в Близкия изток.“

Според властите, Израел е установил оперативен контрол върху северните части на Газа, а населението и бойците на Хамас са в южните части, където боевете продължават.

През миналата седмица, Южна Африка заведе дело в Международния съд в Хага, според което Израелската военна кампания срещу Хамас е довела до достатъчно разрушения и смърт, за да може да се нарече геноцид, по смисъла на международното право.

Израел обичайно не обръща внимание на подобни дела, но сегашното им решение да отговорят на обвиненията е знак, че се притесняват за репутацията си. Обвиненията в геноцид засягат националната идентичност на страната, тъй като Конвенцията срещу извършването на геноцид е създадена след Холокоста, за да предпази света от други подобни събития.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари