Признаха Тръмп за виновен по 34 обвинения


Признаха Тръмп за виновен по 34 обвинения

Бившият американски президент и кандидат за президент Доналд Тръмп беше признат за виновен по общо 34 обвинения, свързани с фалшифицирането на финансови документи за прикриване на подкуп.

Присъдата ще бъде издадена на 11 юли, а въпреки че бившият президент може да получи затвор, това е малко вероятно и по-скоро ще се размине с глоба.

Това е първи случай в историята на САЩ на осъден по криминално обвинение американски президент, а делото е само първото от общо 4 криминални дела за Тръмп. Той е съден за неправилно ползване и съхранение  на конфиденциални документи, за подправяне на бизнес документи с цел по-изгодни банкови заеми и за конспирация.

В първото дело, в продължение на 6 седмици съдът и съдебните заседели изслушваха свидетелски показания, а присъдата е за това, че Тръмп е прикрил плащане, което бившият му адвокат Майкъл Коен е направил от негово име на порно актрисата Сторми Даниелс, за да си мълчи тя, че двамата са имали връзка, което би повлияло на изборите през 2016 г.

Коен е дал парите от личната си сметка, след което Тръмп му е платил за „юридически услуги“, така че плащането да мине през бизнеса му и да остане скрито.

След 12-часов дебат, заседателите обявиха кандидат-президента за виновен по всички обвинения, като според закона, по всяко от 34-те обвинения, те трябва да постигнат единодушие.

Тръмп, в типичния си стил, нарече решението на съда „срам“ и каза: „Не сме направили нищо лошо, аз съм много невинен човек.“

„Боря се за страната ни. Боря се за конституцията. Цялата ни страна е манипулирана в момента .Това е извършено от администрацията на Байдън, за да нарани опонент, политически опонент.“ Продължава  вече криминално проявеният Тръмп.

Според окръжния прокурор Алвин Браг, прокурорите са последвали фактите.

„12 заседатели се заклеха да вземат решение, основано на доказателствата и закона и само на тях. Техните дебати доведоха до единодушно заключение отвъд всякакво съмнение, че обвиняемият Доналд Дж. Тръмп е виновен по 34 обвинения за подправяне на бизнес документи за прикриване на схема, която да изопачи изборите от 2016 г.“ казва той.

Според американския закон, човек с криминално досие може да се кандидатира за президент, но според закона на Флорида, откъдето е Тръмп, такъв човек не може да гласува, така че за американския конституционен съд престоят напрегнати месеци.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *