27 мар. 2024

Теодора Илиева

Протести срещу Орбан заради прикриване на корупция


Протести срещу Орбан заради прикриване на корупция

Хиляди протестираха срещу премиера на Унгария, Виктор Орбан, и настояваха за оставката му, както и за оставката на главния прокурор, след като бивш член на правителството публикува запис, на който според него, висши правителствени служители обсъждат как да прикрият корупция.

През миналия месец стана ясно, че президентът на Унгария, член на партията на Орбан и негов привърженик, е помилвал мъж, осъден за прикриване на педофилия. Това предизвика мащабни протести и президентът подаде оставка, заедно с правосъдния министър, Джудит Варга.

Сега, бившият съпруг на Варга – Петер Маджар, отправя нови обвинения.

Той публикува запис, в който Варга описва как правителствени официални лица ще премахнат доказателства от записи на съда, за да прикрият ролята си в корупционни сделки.

„Те дават предложения на прокурора какво да се премахне.“ Варга обяснява в записа, който, според Маждар е направен по време на разговор в общия им апартамент, а оригиналният запис е предаден на прокуратурата.

Варга потвърди, че това е нейният глас, но обвини Маждар в насилие, докато са били съпрузи и твърди, че конкретният запис е направен под натиск от негова страна.

„Казах каквото иска да чуе, за да мога да се махна по-бързо“ пише тя в социалните медии. „В ситуация като тази, под заплаха, всеки човек може да каже неща, които не мисли.“

Маджар е бил част от политическия кръг на Орбан, но „сменя страната“ и през февруари обвинява правителството на Орбан в масова корупция и нечестни кампании за очерняне на опонентите. Той обяви и че ще създаде нова партия, която да предизвиква партията на Орбан, управляваща страната от 14 години.

Скандалът със записа предизвика безпрецедентна криза в правителството; правителството нарече Маджар „опортюнист“, който търси нова кариера след развода си с Варга и загубата на политически позиции.

Маджар се обявява против корупцията в администрацията и обвинява Орбан в изграждане на система, в която негови приближени се облагодетелстват от обществени поръчки, спечелени чрез измама.

В записа, публикуван в социалните медии, друг близък съюзник на Орбан, отговорен за комуникацията на правителството и тайните служби, изглежда е начело на усилията да се унищожат доказателствата.

Източник: Euronews

, , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *