10 фев. 2024

Теодора Илиева

Протести срещу унгарския президент заради помилване


Протести срещу унгарския президент заради помилване

Протестиращи искат оставката на президента на Унгария, Каталин Новак, защото е помилвала човек, осъден за прикриване на сексуално насилие над деца.

Новак е първата жена президент на Унгария, а скандалът избухна, след като стана известно, че тя е помилвала мъж, осъден за прикриване на сексуално насилие над деца в дом за деца, управляван от държавата.

Мъжът е осъден през 2018 г. за това, че е притискал жертвите на насилие да оттеглят обвиненията си към директора на дома. Директорът е осъден за насилие над поне 10 деца в периода 2004-2016 г., а „помощникът“ е помилван през април 2023 г.

Разкритието, че съучастникът е помилван е от последната седмица и доведе до остри критики и призиви за оставка. Хиляди протестиращи се събраха пред сградата на президентството с искания Новак да освободи поста.

Новак подкрепя правителството на премиера Виктор Орбан и е част от управляващата партия. Тя е била министър на семейството преди да бъде назначена за президент през 2022 г., и е защитник на традиционни семейни ценности, сред които безопасността на децата.

Освен протести, опозиционните лидери започват и етична процедура срещу нея в парламента.

Мерт Поп, една от жертвите на насилието изрази публично ужаса си от помилването и поиска обяснение за това решение.

„ Каталин Новак, бившият министър на семействата, …за която човек би си помислил, че е добре възпитана майка и спокоен, умерен президент. А се оказва, че не е така.“ каза той.

На пресконференция, Новак отхвърли призивите да даде официално обяснение за решението си и не отговори дали обмисля да подаде оставка.

„Мотивирането на решения, около помилване не е публично и е естествено, че всяко помилване ще предизвика въпроси, които често остават неотговорени. Всички помилвания са разделящи по природа.“

Адвокатът на някои от жертвите, Андрас Гал каза, че това е „шамар за жертвите“.

„Каталин Новак каза, че всички помилвания са разделящи, но аз мисля, че педофилията е различна. Ако помилване по случай, свързан с педофилия е разделящо, тогава значи има само две страни – на педофилите и на всички останали, защото педофилията не предизвика разделение.“ каза той.

Трима от съветниците на Новак подават оставки след като избухва скандалът.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари