Путин предложи примирие, ако Киев отстъпи окупираните територии


Путин предложи примирие, ако Киев отстъпи окупираните територии

Руският президент Владимир Путин каза, че „веднага“ ще има примирие в Украйна и ще започнат мирни преговори, ако Киев отстъпи окупираните от Русия през 2022 г. територии и се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО. Украйна нарече предложението „манипулативно“ и „абсурдно“.

Изявлението съвпада със срещата на G7, която се провежда в Италия и където САЩ подписа споразумение за сигурност с Украйна.

Руският президент говори пред представители на Външното министерство по темата за „крайно решение“ на войната в Украйна и казва, че може веднага да започнат преговори. Някои от условията, които поставя включват признаване от страна на Украйна на анексирания през 2014 г. Крим, ограничения на въоръжените сили и премахване на санкциите срещу Москва от страна на западните съюзници.

Украинското външно министерство нарича това предложение „манипулативно“ и смята, че целта му е „да подведе международната общност и да подкопае дипломатическите усилия, които целят постигането на справедлив мир, както и да разедини световното мнозинство около основните цели и принципи на Хартата на ООН.“

Украйна настоява за възстановяване на териториалната си цялост, включително Крим, както и иска Русия да поеме отговорност за престъпленията, свързани с войната.

Източник: AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *