25 дек. 2023

Теодора Илиева

Ранени и арестувани при протестите в Сърбия


Ранени и арестувани при протестите в Сърбия

Осем полицаи са ранени, а 38 души са задържани при протестите на опозицията в Сърбия, във връзка с изборните резултати.

Хиляди се събират на централния площад в Белград в неделя, за да настояват за анулиране на резултата от парламентарните избори, както и от местните, проведени преди седмица. Според  международни наблюдатели,  както и според най-голямата опозиционна партия в Сърбия, изборите са проведени нечестно.

Протестиращите са счупили прозорците на градската зала, преди полицията да успее да ги спре, а двама полицаи са със сериозни наранявания.

„Ще продължим да работим, за да поддържаме мира и реда и очакваме да има още арести във връзка с протестите.“ казват от полицията.

Според Русия, която е съюзник на Сърбия, чужди сили подклаждат протестите, но не се посочва кои.

„ Има опити от трети страни, включително и такива в чужбина, да провокират размириците в Белград.“ каза говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков. „ Нямаме съмнение, че лидерите на републиката ще осигурят реда.“

Опозиционните партии обвиниха полицията в използване на прекомерна сила, а в социалните медии се появиха видеа на полицаи, биещи протестиращи на улицата.

Премиерът на Сърбия благодари на руските тайни служби, че са ги информирали за планираните активности на опозицията.

Въпреки желанието си за влизане в ЕС, Сърбия отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, а Москва е сред най-близките съюзници на страната.

Според международни наблюдатели, управляващата партия на президента Вучич, която спечели изборите, е победила с нечестно предимство, тъй като е използвала медиите в своя полза, както и различни други способи, като купуване на гласове.

Сръбските власти отричат подобни практики, а опозицията твърди, че протестите ще продължат.

Управляващата партия, считана за популистка, спечели с 46,72 % от гласовете, а опозиционната получи 23.56 %.

Източник: Reuters

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари