Равенство между половете ще има след 300 години


Равенство между половете ще има след 300 години

Постигането на реално равенство между половете в света може да отнеме около 300 години, имайки предвид все по-трудната битка на жените срещу широкоразпространената дискриминация и нарушаване на човешките права. Това каза генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, на събитие по случай Международния ден на жените.

Той заяви, че „глобалния отпор срещу правата на жените заплашва и в някои случаи връща назад напредъка [в тази област], както в развитите, така и в развиващите се страни.“

Най-впечатляващия пример е Афганистан, където Талибаните ефективно премахнаха жените от обществения живот на страната, като забраниха на момичетата да посещават училище след 6 клас, забраниха на жените да работят и да посещават повечето публични места, като паркове и фитнеси без мъжки придружител, а стотици салони за красота, собственост на жени бяха затворени завинаги.

С настоящия темп на промяна на културата и законодателството, равенството на жените може да бъде постигнато след около 300 години. Същото се отнася и за прекратяването на принудителните бракове между деца.

Гутериш посочи още „устойчива епидемия от базирано на пола насилие“, разлика в заплащането между мъжете и жените от 20 % и недостатъчно представяне на жените в политиката.

„Глобалната криза, пред която сме изправени удря жените и момичетата най-жестоко – от глад и бедност, до климатичните бедствия, войната и терора“ каза Гутериш.

През последната година има доклади за изнасилвания и трафик на жени и момичета в Судан, където се разиграва най-голямата хуманитарна криза в света с над 25 милиона души хванати в капана на зловеща гражданска война; в Газа има 30 хиляди жертви, около две трети от тях са цивилни, повечето жени и деца поради демографията на Газа – голям процент от населението са деца.

Гутериш цитира и доклада, касаещ сексуалните престъпления на „Хамас“ по време на атаката от 7 октомври.

Отбелязването на Международния ден на жените цели да се обърне внимание на приноса и възможностите на жените, а мотото тази година беше „Инвестираме в жените: ускоряваме прогреса.“

Според Роза Отунбаева, директор на мисията на ООН в Афганистан, това което се случва с страната е „точно обратното“ на инвестиране  в жените.

Сима Бахус, лидер на „Жените на ООН“, агенцията, която се занимава с половото равенство и правата на жените, заяви, че „вижда как светът е обхванат от конфронтация, фрагментация и страх, но най-вече от неравенство.“

Според нея, добре осигурени и с голяма власт опоненти целят да върнат назад прогреса, подхранвани от протестни движения и врагове на демокрацията, които „разрушават доверието между хората и страните, налагайки регресивни политики и закони.“

Бахус обърна внимание, че когато се инвестира в жени и момичета, икономиките растат, страните благоденстват, а мирът се постига по-бързо.

„Но въпреки тези категорични факти, продължаваме упорито да инвестираме повече в оръжия, отколкото в жените и момичетата.“  завършва Бахус.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари