Рекордно увеличение на възобновяемата енергия


Рекордно увеличение на възобновяемата енергия

През изминалата година светът увеличи рекордно  производството на възобновяема енергия и неусетно то стана решаващ фактор в енергийния микс. Ако тази тенденция се запази, премахването на голяма част от фосилните горива в недалечно бъдеще изглежда възможно.

Възобновяемата енергия често се оказва най-евтиният вариант, поради поевтиняване на технологията и това е една от причините за растежа. Много страни също осъществят политики за намаляване на емисиите и поставят приоритет на енергията от възобновяеми  източници.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че през 2023г. ще се инсталират мощности за около 440 гигавата енергия, включващи соларни системи и вятърни генератори.

Китай е рекордьорът по соларни инсталации, като за последната година добавя между 180 и 230 гигавата. Европа строи мощности за общо 58 гигавата, което е цели 40 % ръст в сравнение с 2022 г., а САЩ – около 33 гигавата, което също е рекорд за страната.

Днес соларната енергия е най-евтиният избор за много страни, що се отнася до нови мощности, а цените на панелите падат с 40 до 53 % в Европа и към момента са рекордно ниски.

Очаква се соларната енергия да задмине тази от хидроцентрали като капацитет, но поради това, че не се генерира денонощно, все още е по-малко като реално производство.

Освен пазарните особености, в редица страни се приеха нови регулации и облекченията и това позволи бързото инсталиране на соларни мощности.

Подобно е положението с вятърната енергия. Светът отбелязва повече от един терават достигнат глобален капацитет на вятърните турбини, което значи, че с тази енергия могат да се захранват 80 милиона домове.

През 2023г. се увеличава и броят електрически автомобили, като една от 5 продадени коли е електрическа.

Същевременно се строят и заводи за производство и рециклиране на батерии, като Китай отново е рекордьор по брой такива фабрики – 259.

През 2023 г. нарастват и иновациите в сферата, тъй като производството на батерии зависи от някои трудно достъпни елементи, а други не могат да се рециклират и се търсят нови материали, които да отговарят на необходимостта от създаване на по-малко отпадък. Падна и цената на лития, основен елемент в батериите.

Според експерти, растежът в сектора възобновяема енергия ще продължи и през следващата година, а основните предизвикателства, с които се сблъсква са ограничените материали, логистиката и снабдяването. За увеличаване на броя ел. автомобили трябва да се построят достатъчно зарядни станции, което да ги направи удобни за повече хора.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари