13 мар. 2024

Теодора Илиева

Румънският президент иска да ръководи НАТО


Румънският президент иска да ръководи НАТО

Румънският президент ще се кандидатира за ръководния цивилен пост на НАТО, поставяйки акцент върху близостта на Румъния с Украйна и нарастващата заплаха от Русия.

Президентът Клаус Йоханис цели да поеме поста от настоящия генерален секретар, Йенс Столтенберг, който е цивилният лидер на НАТО от 2014 г. насам. Мандатът  му беше удължен в началото на войната с Русия, но той заяви, че смята да го напусне.

Румъния е член на НАТО от 2004 г., а това, че страната има обща граница с Украйна изигра важна роля в началото на инвазията. През миналата година Румъния откри тренировъчен център за пилоти на Ф-16 от съюзническите страни, включително и Украйна.

„Русия показва, че е сериозна и дългосрочна заплаха за континента, както и за сигурността ни.“ каза Йоханис. При тези условия, границите на НАТО за от изключителна важност, а подсилването на източния фланк остава дългосрочен приоритет.“

Според него, НАТО има нужда от „обновяване на перспективата“, а историческите предизвикателства, пред които е била изправена източна Европа могат да помогнат с това, когато трябва да се изправим пред руската агресия. Много източноевропейските членове на НАТО, включително и България, изразяват притеснения относно засилващото се влияние на Русия над региона, подсилвано от спомените на хората за живота под влияние на Съветския съюз.

Румъния увеличава разходите си за отбрана през последните 2 години, а Йоханис завършва втория си пет-годишен мандат като президент. Той ще се състезава за поста срещу нидерландския премиер Марк Рюте, който е считан за основен кандидат за наследник на Столтенберг.

Естония, Латвия и Литва пък искат техен представител да застане начело. Турция и Унгария се очаква да използват подкрепата си за определен кандидат, за да искат нещо в замяна, тъй като за избор на лидер е нужен консенсус между вече 32-те страни членки на Алианса.

Очаква се окончателните номинации да станат известни в края на април, преди изборите в ЕС през юни и преди 75-годишнината на Алианса през юли.

Генералният секретар на НАТО носи отговорност като председател на срещите между страните членки и подсигурява консенсуса, нужен за взимане на решения чрез директни преговори, както и проследява изпълнението на решенията.

Източник: CNN

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари