Русия атакува района на Харков


Русия атакува района на Харков

Руските сили са атакували по земя района на Харков, в североизточната част на Украйна, като изглежда се опитват да разширят фронта.

Украйна изпраща подкрепления към граничните зони, а според Министерството на отбраната, атаката е насочена към града Вовчанс, който се намира на североизток от Харков, близо до границата с Русия.  Освен артилерия, са използвани и ракети.

„Русия започва нова вълна на действия в тази посока.“ каза президентът Зеленски по време на пресконференция в Киев. „Сега има яростна битка там.“

Украйна отдавна установява, че Русия действа в този район, което е сигнал за подготовка за офанзива или стратегия за отклоняване на още от украинските сили.

По време на последния военен брифинг от петък, става ясно, че Русия укрепва силите си и на север, близо до районите Суми и Чернигив.

Според президента Зеленски, Русия вероятно подготвя по-голяма офанзива, която ще се разгърне в края на пролетта или през лятото. Силите на Киев отблъскват атаката в района на Харков, но е възможно Москва да продължи да праща войски там.

Атаката започва още в малките часове и продължава през деня, а силите на Русия се опитват да изтласкат украинските войски на около 10 км от границата, с цел да създадат буферна зона, засега неуспешно.

САЩ казват, че координират усилията си с тези на Украйна, а говорителят на Белия дом, Джон Кърби, каза:

„Напълно е възможно руснаците да подготвят по-голямо нападение над Харков.“

Според украински експерти, Русия няма капацитета да извърши успешна операция по превземане на Харков, където живеят 1.3 милиона души, а атаката е концентрирана в три села, намиращи се по границата – Стрилеча, Пилна и Борисивка, които и сега се считат за „сива зона“, неконтролирана от никого.

Боевете продължават и през деня, а според властите, целта на Русия е Украйна да премести силите си от предполагаемата локация на бъдещата офанзива и да разпростре войските си на по-голяма територия.

Засега Москва не коментира ситуацията.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари