12 фев. 2024

Теодора Илиева

Русия атакува Украйна с 45 дрона


Русия атакува Украйна с 45 дрона

Руските сили са атакували Украйна с 45 дрона, в продължение на 5 часа и половина в неделя срещу понеделник.

В изявление, Украинските въздушни сили казват, че са свалили 40 произведени в Иран дрона „Шахед“ над 9 различни региона, включително и над Киев.

Цели на дроновете са били земеделски съоръжения и крайбрежна инфраструктура. В района на Миколаив има ранен един човек и щети по жилищни сгради. В района на Днипропетровск също има ранен човек от отломките на свален дрон.

В Молдова са открити части от паднал „дрон от тип „Шахед““, но няма щети.

„Подозираме, че откритите отломки са от един от дроновете, свалени от украинската ПВО.“ казва молдовската гранична полиция, имайки предвид  предишната така от петък.

„Откриването на останки от дрон „Шахед“  в южна Молдова днес е поредното ясно напомняне за тъмната реалност, пред която сме изправени.“ написа в Екс Мая Санду, президентът на Молдова. „Руската агресия заплашва целия континент. Подкрепата за Украйна трябва да продължи.“

Украинското разузнаване преди дни заяви, че руските сили използват „Старлинк“, системата на Илън Мъск за сателитен интернет, която помогна много на украинските сили в началото на войната. Според Мъск, негови компании не търгуват с Русия или руската армия, но руски компании намират начин да се сдобият с различни технологии, поставени под западни санкции, често използвайки трети страни.

Източник: AP News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *