19 фев. 2024

Теодора Илиева

Рюте: време е да спрем да мрънкаме за Тръмп


Рюте: време е да спрем да мрънкаме за Тръмп

Премиерът на Нидерландия в оставка и потенциален кандидат да бъде следващия генерален секретар на НАТО,  Марк Рюте, каза, че е време Европа да спре да мрънка за Доналд Тръмп и да се фокусира върху това, което може да направи за собствената си сигурност, както и за Украйна.

Бившият президент на САЩ и най-вероятен кандидат на републиканската партия на следващите избори, предизвика бурни реакции сред лидерите в Европа, когато по време на среща от предизборната си кампания, каза, че ако той стане президент, няма да защити съюзниците от НАТО, ако те не са платили достатъчно за отбрана.

„Трябва да спрем да хленчим, да мрънкаме и да се заяждаме за Тръмп.“ каза Рюте по време на конференция по сигурността в Мюнхен. „Зависи от американците. Аз не съм американец, не мога да гласувам в Америка. Трябва да работим с който е на сцената.“

Според Рюте, Европа трябва да увеличи бюджета си за отбрана, както и производството на боеприпаси и то не защото Тръмп ще се върне, а защото това е в интерес на Европа. Увеличаването на помощта за Украйна също е част от този интерес, смята той.

„Всичкото това мрънкане и стенания за Тръмп. Чувам ги постоянно през последните няколко дни. Хайде да спрем с това.“ продължава изказването.

Рюте, който през юли изненадващо обяви, че се оттегля от поста си, не планира да провежда кампания за избирането му за генерален секретар на НАТО. Мандатът на Йенс Столтенберг, който заема поста към момента изтича през юли, след като беше удължен за четвърти път, заради решение на Алианса да запази опитния лидер в критичната ситуация с войната на Русия срещу Украйна.

Причината Рюте да се счита за подходящ кандидат за поста е, че при дебатите за оставането на Столтенберг, дипломати посочват именно Марк Рюте за поста, но тогава нидерландският премиер настоява, че не може да поеме такава позиция в момента.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари