Съдът в Германия: партията AfD действа „срещу демокрацията“


Съдът в Германия: партията AfD действа „срещу демокрацията“

Върховният съд в Германия обяви, че вътрешните служби за сигурност могат да продължат да считат крайно-дясната партия „Алтернатива за Германия” (АfD) за екстремистка, което значи, че могат да продължат да наблюдават нейните дейности и членове.

Федералният офис по защита на конституцията, който се грижи за демократичния ред в Германия и предпазва страната от екстремистки атаки определя АfD като потенциално екстремистка още през 2021 г.

Сега, Върховният административен съд в Мюнстер потвърди заключението на по-нисша инстанция от 2022 г., че такъв етикет не нарушава конституцията, нито европейското и местно гражданско право.

„Съдът установи, че има значими доказателства, според които АfD преследва цели, които стоят срещу човешкото достойнство на определени групи и срещу демокрацията.“ се казва в заключението.

„Има причина да подозираме, че поне част от партията иска да даде статут на втора ръка хора на немски граждани, които имат минало на мигранти.“

Според проучванията, АfD ще е първа политическа сила в някои източни райони, където ще се проведат избори по-късно през годината, но партията също търпи остри критики поради открито расистките коментари на членове и обвиненията, че прикрива шпиони и агенти на Русия и Китай.

Малко експерти очакваха обжалването на заключението да има ефект, тъй като партията не предоставя нови доказателства, а използва времето в съда, за да протака и настоява да бъдат призовани за свидетели висши държавни служители. Това навежда на мисълта за комуникационна стратегия с цел омаловажаване значимостта на съда, а не толкова правно действие, което да има реален ефект.

„Заключението показва, че демокрацията ни може да се защитава. Тя има инструменти, с които да се предпази от вътрешни атаки.“ каза Вътрешния министър Нанси Фейзър.

В изявление, АfD казва, че съдът повтаря критиките на Федералният офис по защита на конституцията и отново ще обжалва.

Ако определението „екстремистка“ остане, това значи, че службите за сигурност могат законно да подслушват членове на партията и да набират хора, които да ги информират какво се случва там.

Източник: Reuters

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари