Съдията заплаши Тръмп със затвор, ако пак наруши заповедта за мълчание


Съдията заплаши Тръмп със затвор, ако пак наруши заповедта за мълчание

Бившият президент и настоящ кандидат за втори мандат, Доналд Тръмп е подсъдим в дело за даване на подкуп. Съдията по делото неколкократно предупреждава Тръмп да не разгласява подробности от процеса, след което му издава заповед за мълчание по опредени теми, която Тръмп нарушава 9 пъти и е глобен с 9 хиляди долара – по 1000 на нарушение. Сега, при поредното нарушение съдията заплаши, че ще търси решение със затвор, в случай, че Тръмп наруши още  веднъж заповедта.

„В края на деня, аз имам работа и тя е да опазвам достойнството на съдебната система“ каза съдия Мърчан.

Тръмп пледира невинен по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи, за да се прикрие плащане към порноактрисата Стомри Даниелс, с която Тръмп предполагаемо е имал сексуални отношения.

В третата седмица на процеса, след като вече определи глоба за нарушаването на заповедта, а Тръмп отново избира да не я спазва, съдията каза:

„Занапред, съдът ще обмисли затвор. Важно е да разберете, че последното нещо, което искам е да ви пратя в затвора.“

Според Съдия Мърчан, затвор за Тръмп би нарушил до голямо степен процеса, но нарушаването на заповедта за мълчание е “директна атака над върховенството на закона“ и не може да се подмине.

Нарушението на заповедта този път е резултат от пост на Тръмп в социалните медии, в който той нарича съдебните заседатели „нечестни“ тъй като в районът на Манхатън, където се гледа делото, хората, според него, са „95 % демократи.“

Становището на съдията относно коментарите на Тръмп относно процеса на избор на заседателите е в писмена форма и гласи „Извършвайки това, обвиняемия не просто се усъмнява в целостта и от там в легитимността на тези действия, но отново повдига въпроса за безопасността на заседателите и техните семейства. По тази причина, отбелязвам, че обвиняемият, в случаи на бъдещи нарушения, за които е предупреден в законната заповед, ще бъде наказван със задържане.“

Отделно, Тръмп трябва да плати поредните 1000 долара глоба.

Според защитата, всички останали могат да говорят каквото си пожелаят, само не и обвиняемият, на което съдията отговори:

„Те не са обвиняеми по този случай. Те не са обект на заповед за мълчание.“

Като обвиняем, на Тръмп му е наредено да не обсъжда публично някои аскети от процеса, включващи личностите, които съдът избира за заседатели, както и многобройните свидетели.

Не се очаква Тръмп да спази заповедта, но не е ясно и как може да бъде пратен в затвора. Всички бивши американски президенти са обект на Тайните служби, до края на живота си. Тръмп няма да може да бъде сред други затворници от съображения за безопасност, така че трябва да бъде в изолация, което повдига етични въпроси относно поставянето на 78-годишен човек, който е осъден за първи път, но не за криминално престъпление в карцер.

Това дело е само едно от 4 криминални дела, които очакват Тръмп, като за фалшифициране на финансови документи, той вече беше осъден на глоба на първа инстанция и ще обжалва.

 

Източник: BBC

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари