Само пет тела в моргата на Белгород, според Украйна


Само пет тела в моргата на Белгород, според Украйна

Според украинското разузнаване, само пет тела на убити при катастрофата на руски военен самолет Ил-76 са откарани в моргата на Белгород. Това научава CNN, след като Москва и Киев дават противоречиви сведения за събитията.

Според Москва, самолетът, паднал в сряда, е превозвал украински военнопленници, които е трябвало да бъдат предадени на Украйна.

Според Киев, самолетът е превозвал боеприпаси, които са щели да бъдат използвани в атаки срещу украинска територия.

Последните анализи допринасят за увереността на Киев.

Андрий Юсов, говорител на Украинското разузнаване казва, че телата, пристигнали в моргата на Белгород след катастрофата са само 5 и съвпадат с членовете на екипажа на самолета. „Не са установени други тела.“ казва той.

Според Москва на борда е имало 74 души, 65 от които украински военнопленници и всички са загинали. Руският губернатор на Белгород публикува списък с 6 имена – на членовете на екипажа на самолета.

В отговор на искането на CNN да обясни несъответствието между броя загинали, обявен от Москва и твърдението на украинското разузнаване, той казва, че държи на първоначалния си коментар по темата.

Русия не предоставя визуални доказателства, за да подкрепи твърденията си, че е имало украински войници на самолета. Първото видео от катастрофата показва няколко тела, но никъде не се виждат следи от предполагаемите десетки жертви.

Второто видео, публикувано от руския разследващ екип, показва останки от човешка ръка в снега и поглед от въздуха към мястото, както и части от разбития самолет.

Според анализ на CNN, двете видеа съвпадат с мястото на катастрофата – поле в Белгородска област, близо до селището Ябланово.

Москва също обвини Киев, че е свалил самолета с ракети. Украинското военно командване заяви, че самолет над Белгород е легитимна цел, но не потвърди дали наистина са изстреляни ракети по тази цел.

Москва и Киев е трябвало да разменят военнопленници в същия ден, на около 60 км от град Белгород. Украйна не е получила информация, че военнопленниците ще пътуват със самолет, както се е случило при предишната размяна, когато Русия е поискала да се осигури безопасно преминаване по въздуха.

Юсов също обясни, че самолетите Ил-76 често се ползват за транспорт на ракети S-300, а Русия попълва запасите си от такива ракети в района на Белгород след последните интензивни атаки по украинските градове.

Украинската служба за сигурност започна разследване на катастрофата, а правителството призова и за международно разследване, казвайки, че „няма доказателства, че украински граждани са били убити в самолета.“ Както и, че „не може да се вярва на руските официални изявления.“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че е рано да се обсъжда какви са инструкциите на президента Путин относно катастрофата и още тече разследване.

Източник: CNN

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *