САЩ финансира отпечатването на над 3 милиона учебници за Украйна


САЩ финансира отпечатването на над 3 милиона учебници за Украйна

САЩ ще финансира отпечатването на 3.2 милиона учебници за украинските ученици, за следващата учебна година, след като Русия започна да атакува печатници в Украйна, в това, което старши член на американската администрация нарича война “срещу хората на Украйна.“

„Като удря украински печатници, Русия иска да наруши производството на украински учебници и образованието на украинските деца.“ каза Джейк Съливан, съветник по сигурността на САЩ. „Няма да позволим на Русия да успее. Затова ще помогнем да се отпечатат повече от 3 милиона учебници за украинските ученици в начални училища преди да започне новата учебна година.“

„Съобщението ни е ясно: ще продължим да стоим до хората на Украйна, докато се защитават срещу варварската агресивна война на Русия.“ казва още Съливан.

Печатът ще струва около 8 милиона долара, с които ще се подпомогнат по-малки украински печатници .

Наскоро администрацията на Байдън започна да променя политиката си, разрешавайки на Украйна да атакува цели в Русия с американски оръжия и според тях, това е част от усилието да се подпомогне страната.

„Всичко се прави с цел да помогнем на украинската армия да защити небето си, но също и да сме сигурни, че Украйна ще може да образова учениците и децата си.“ казват още от администрацията.

Според тях, военната подкрепа не трябва да е единствената подкрепа, нито е достатъчна, защото е видно, че Русия се опитва да направи и нещо с по-широк обхват, като атакува украинската история и култура, както и самата украинска идентичност.

В края на месец май, Русия атакува най-голямата печатница в страната, като според оценки, ще отнеме между 6 и 8 месеца капацитетът ѝ да се възстанови. Още тогава Джейк Съливан отбеляза, че е изключително важно учениците да получат образователните материали.

Ще се печатат най-вече учебници за първи и втори клас, както и такива, каквито Украйна сметне, че са най-необходими. Трите милиона учебници ще се печатат в други украински печатници и ще бъдат раздадени на 12 700 училища в цялата страна.

„Изключително важно е финансирането да бъде предоставено на украинските печатници. Това е още една инвестиция в нашето бъдеще, в нашата борба за справедливост и човечност.“ каза украинският посланик в САЩ, Оксана Маркарова.

„Като толкова нужната ни подкрепа за защитни оръжия, това е още един знак за силното стратегическо приятелство между нашите нации.“ допълни тя.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *