11 мар. 2024

Теодора Илиева

САЩ и ЕС евакуират дипломатите си от Хаити


САЩ и ЕС евакуират дипломатите си от Хаити

САЩ, ЕС и някои други страни започнаха да евакуират дипломатическите си мисии от столицата на Хаити, Порт-о-Пренс, където местни въоръжени групи предизвикат все по-сериозни размирици.

В неделя са евакуирани дипломати от Германия и мисията на ЕС, а САЩ осъществява въздушна операция и евакуира част от персонала на посолството си. В столицата, организирани въоръжени групи влизат в сблъсъци с властите и заплашват да свалят правителството, което принуждава хиляди хора да напуснат домовете си.

От Държавния департамент на САЩ казват, че изтеглянето на дипломати при тези условия е стандартна процедура, за да се осигури тяхната безопасност.

Според тях, евакуацията позволява на посолството да продължи да работи, поставяйки фокуса си върху подкрепата за хората в Хаити.

ЕС също евакуира дипломатическата си мисия, включително посланиците на Германия и ЕС, Петер Зауер и Стефано Гато.

Евакуирани са и дипломатическите мисии на Канада и Франция. В изявление на ЕС се казва, че офисите на посолството са временно затворени, а персоналът ще се върне, когато условията го позволят.

Международното летище на Хаити е затворено по причини, свързани със сигурността, след като най-големият терминал беше нападнат в петък, затова евакуацията е с хеликоптери към съседната Доминиканска република, която отваря въздушното си пространство специално за тези полети от Хаити.

Евакуацията е резултат от насилието срещу правителството и полицията, но и от информация, според която то може да засегне и района, в който се намират посолствата.

Бягството на няколко хиляди затворници, което доведе до обявяване на извънредно положени в страната, също допринася за евакуацията на дипломатите.

Основна причина за увеличаващото се насилие, са опитите на един от лидерите на въоръжените групи – Джими Шеризие да свали правителството. Той контролира алианс от въоръжени групи и заплашва, че ще се стигне до гражданска война и геноцид, ако премиерът Ариел Хенри не напусне поста си.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *