САЩ и Европа обмислят ваксинация срещу птичи грип


САЩ и Европа обмислят ваксинация срещу птичи грип

САЩ и Европа предприемат стъпки, за да закупят или произведат ваксини срещу вируса H5N1, които да се ползват за защита на работници в сферата на птицевъдството и животновъдството, ветеринари, лабораторни служители, както и официални лица.  За целта се търсят ваксини, създадени преди пандемията, които съвпадат максимално с новия щам на вируса и начини за масовото им производство.

Причината за това е широкото разпространение на нов щам на птичи грип, който възникна в края на 2020 г. и предизвика безпрецедентна смъртност както сред дивите птици, така и сред домашните, а сега вече започва да заразява и повече от един вид бозайници.

През март беше първата епидемия в САЩ, която засегна множество стада домашни животни в 9 щата, а според властите вирусът се открива в около 20 % от млякото, което предполага още по-широко разпространение.

Евентуалното излагане на вируса от страна на работниците в тази сфера повишава риска вирусът да мутира и да развие способност да заразява и хора.

В Европа, Европейската комисия работи по подобни стратегии, като здравните власти и от двете  страни на океана смятат, че е нужно да се направи всичко възможно, за да не се допусне вирусът да започне да заразява хора.

Освен да се подготвят подходящи ваксини, е нужно да се определи в кой момент и как да бъдат разпространени, както и какви количества ще са нужни.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *