САЩ и Великобритания с атака срещу йеменските хути


САЩ и Великобритания с атака срещу йеменските хути

САЩ и Великобритания бомбардират десетки локации, използвани от подкрепяната от режима на Иран йеменска военна организация хути. В атаката са включени ракети Томахоук и изтребители, казват официални лица от САЩ.

Военновъздушното командване на САЩ каза, че са поразени над 60 цели на 16 локации в Йемен, включително „командни и контролни хъбове, складове за боеприпаси, установки, производствени мощности и радарни системи.“

Според президента Джо Байдън, ударите целят да покажат, че САЩ и съюзниците му „няма да толерират“ непрекъснатите атаки на военната група в Червено море и този ход идва след многократни опити за дипломатически преговори с групировката.

„Ударите са директен отговор на безпрецедентните атаки на хутите срещу международни търговски съдове в Червено море.“ каза още Байдън.

Тази атака е първият отговор на САЩ на продължаващите месеци атаки на  хутите над търговки кораби. Ударите са осъществена след като през миналата седмица Белия Дом и партньорите издадоха последно предупреждение на хутите да спрат атаките.

В началото на тази седмица, хутите осъществяват най-голямата си атака досега с дронове и ракети, които са свалени от съюзниците САЩ и Великобритания.

В изявление, британският министър Риши Сунак каза, че Кралските военновъздушни сили са осъществили серия от атаки срещу военни съоръжения, използвани от хутите. Участвали са 4 изтребителя, базирани в Кипър.

Според него, Великобритания е взела „ограничени, необходими и пропорционални мерки в самозащита, заедно със САЩ и с неоперативната подкрепа на Нидерландия, Канада и Бахрейн срещу цели, свързани с атаките, за да намалят военният капацитет на хутите и да защитят глобалната логистика.“

Правителствата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия и Южна Корея се присъединиха с изявления, казвайки, че макар и целта да е деескалация на напрежението и възстановяване на стабилността в Червено море, съюзниците няма да се поколебаят да защитават живота и да опазват търговията в този критичен морски път.

Русия свика спешна среща на Съвета за Сигурност на ООН, относно ударите.

Хутите заявиха, че намеса на САЩ на йеменска територия ще предизвиква жесток военен отговор.

„Битката ще бъде по-голяма…и отвъд въображението и очакванията на американците и британците.“ написа един от лидерите на хутите в Екс.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *