САЩ и Великобритания с нови удари по хутите


САЩ и Великобритания с нови удари по хутите

В съвместна операция, САЩ и Великобритания атакуват 36 цели на йеменската групировка хути. Това в втора атака, след тази от петък вечерта, когато бяха поразени цели в Сирия и Ирак. Въпреки че атаките не са на иранска територия, те са насочени срещу Техеран и участието им в организирането на въоръжени терористични групировки в региона.

Централното командване в САЩ казва, че ударите са „самозащита срещу ракетите на хутите, които те са се подготвили да изстрелят по кораби в Червено море.“

„Американските сили са идентифицирали крилати ракети с голям обсег в контролирани от хутите територии в Йемен и са определени като непосредствена заплаха за американските военни кораби и търговските съдове в района. Това действие ще защити свободата на транспорт и ще направи международните води по-безопасни за американски военни кораби и за търговски съдове.“ се казва в съобщението.

Ударите са извършени от американски и великобритански изтребители и са част от „обещания“ отговор на атаката над американска военна база в Йордания от предполагаем ирански дрон, при която бяха убити трима души.

Целите са на 13 различни локации в Йемен, а реакцията няма да бъде само срещу една група или срещу една цел, предупреждава САЩ.

Няма директни доказателства, че точно хутите са отговорни за атаката над американската база, но те са част от военизираните милиции в региона и след атаката на „Хамас“ над Израел, когато бяха убити 1200 души, хутите почти ежедневно нападат международни търговски кораби в Червено море, откъдето минава трафика между Европа и Азия.

Според изявления на лидерите на хутите, те провеждат операция срещу Израел, заради войната им срещу „Хамас“ и не смятат да спрат атаките, независимо от реакцията на САЩ и другите съюзници.

Лойд Остин, секретарят по отбраната на САЩ, каза, че военните действия срещу хутите са подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия и това е съобщение към хутите, че ще си понесат последиците, ако не спрат незаконните атаки срещу международни търговски кораби.

„Няма да се поколебаем да защитим живота и свободното движение в един от критичните морски пътища“  каза Остин.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари