18 фев. 2024

Теодора Илиева

САЩ отхвърля резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа


САЩ отхвърля резолюция на ООН за спиране на огъня в Газа

Представителят на САЩ в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд предупреди колегите си, че ако оформеното от Алжир предложение за резолюция, изискваща спиране на огъня в Газа се подложи на гласуване, САЩ няма да го приемат.

В изявление, Томас-Грийнфийлд каза, че САЩ работи по споразумение между Израел и „Хамас“, което ще доведе до освобождаване на израелските заложници, които „Хамас“ отвлече от домовете им на 7 октомври и до спиране на огъня за поне шест седмици.

„През последната седмица Президентът Байдън имаше няколко разговора с Премиера Нетаняху, както и с лидерите на Египет и Катар, за да придвижи това споразумение. Въпреки че има някои пропуски, основните елементи са на масата.“ каза тя.

В изявлението се казва още:

„Вярваме, че споразумението е най-добрата възможност да върнем всички заложници при семействата им и да подсигурим продължително спиране на бойните действия, което ще позволи да се доставят повече животоспасяващи храни, вода, гориво, лекарства и други необходими стоки до палестинските цивилни, които отчаяно се нуждаят от тях….Резолюцията, което се предлага на Съвета за сигурност, за разлика от споразумението, няма да постигне тези цели и всъщност дори може да постигне обратен ефект. По тази причина, САЩ няма да подкрепи такава резолюция, ако се подложи на гласуване така, както е оформена сега.“

Вместо да гласува тази резолюция, Томас-Грийнфийлд призова Съвета за Сигурност на ООН да „предприеме действия, които в следващите дни ще засилят натиска над „Хамас“ да приеме споразумението, което имаме.“

Войната в Газа започна след като бойци на обявената за терористична група „Хамас“, която управлява Газа от почти две десетилетия, нахлуха в Израел, убиха 1200 цивилни и отвлякоха 250 души, около 100 от които все още са в неизвестност.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари