23 фев. 2024

Теодора Илиева

САЩ с нови санкции срещу Русия


САЩ с нови санкции срещу Русия

САЩ ще наложи нови санкции на Русия, в партньорство с други страни. Санкциите се прицелват в руския военно-промишлен комплекс и компании в трети страни, които доставят на Русия нужни материали. Това каза заместник-секретарят на Министерството на финансите на САЩ, Уоли Адейемо. Новите санкции идват непосредствено след смъртта на опозиционера Алексей Навални, за която американски и други западни лидери смятат, че е причинена умишлено от режима на Путин.

Адейемо набляга на факта, че санкциите ще бъдат подкрепени и от други страни и не са едностранно наложени от САЩ. Досега, от началото на войната в Украйна, са наложени стотици санкции върху руски компании, личности и партньорски организации.

САЩ и западните партньори се опитват да поддържат натиск над Кремъл, докато Американския конгрес бави предвидения и одобрен от Сената пакет помощ за Украйна.

„Санкциите и контрола върху износа целят да забавят Русия, правейки по-трудно продължаването на войната в Украйна.“ казва Адейемо.

„Но въпреки това, за да засилим Украйна и да им дадем възможност да защитят себе си, Конгресът трябва да даде на Украйна ресурсите и оръжията, от които те имат нужда.“ казва още той.

Експерти отдавна предупреждават, че икономическите санкции не са достатъчно, за да спрат атаките на Москва.

„Това, което Конгресът прави, за да одобри допълнителната военна помощ за Украйна ще отиде много, много по-далеч от всичко, което може да се направи със санкции.“ казва Питър Харел, бивш член на Съвета за сигурност на САЩ.

Въпреки минималното свиване на Руската икономика под влияние на санкциите през 2022 г., тя се справя много по-добре от очакванията. През 2024 г., според МВФ, руската икономка се очаква да увеличи БВП с 2.6 %, след като през 2023 г. имаше ръст от 3 %.

Според говорителя на МВФ обаче, „е ясно, че Русия сега е с военновременна икономика“ с разходи за армията, които увеличават производството на оръжия, а инфлацията расте.

Източник: Reuters

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *