САЩ забрани продуктите на компанията Касперски


САЩ забрани продуктите на компанията Касперски

Администрацията на Джо Байдън забрани на компанията Касперски да продава продуктите си в САЩ. Причина за това са връзките на компанията с Русия.

Касперски е международна компания, базирана в Русия и вече няма да може да предлага софтуера си или ъпдейти за вече закупен софтуер на територията на САЩ.

Решението идва след разследване, което установява, че дейностите на Касперски „представляват риск за националната сигурност“ на страната, поради руско влияние върху въпросните дейности.

От администрацията казват, че имат притеснения, „които не могат да бъдат адресирани чрез ограничителни мерки, различни от тотална забрана.“

„Русия показа пак и пак, че имат способност и намерение да експлоатират руски компании, като Касперски Лаб, за да събират и превръщат в оръжие чувствителна информация и ние ще трябва да продължим да ползваме всеки инструмент, с който разполагаме, за да опазим сигурността на страната и на американците.“ каза Джина Реймондо, секретар по търговията на САЩ.

Част от посочените причини са, че компанията е под юрисдикцията на Русия, а в същото време има достъп до чувствителна информация от САЩ.

Препоръчва се хората, които ползват този софтуер да преминат към друг, но ако все пак изберат да продължат да го ползват, няма да има законови последици.

Компанията ще може да продължи да предоставя софтуерни обновявания до края на септември.

Според Касперски, решението не забранява да предлагат информация, касаеща киберзаплахи или тренировки. Те смятат, че САЩ „взимат това решение на базата на настоящия геополитически климат и теоретични притеснения, вместо на основата на цялостна оценка на интегритета на продуктите и услугите Касперски.“

Според тяхно изявление, компанията не застрашава сигурността на САЩ, а е предложила защита срещу личности и организации, които биха се намесвали в американските интереси.

„Компанията има намерение да осъществи всички допустими от закона варианти, за да запази настоящите си дейности и контакти.“ се казва още в изявлението, а според тях, международното сътрудничество в областта на киберсигурността е изключително важно.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *