Състоянието на Фицо е стабилно, извършителят е действал сам


Състоянието на Фицо е стабилно, извършителят е действал сам

Състоянието на словашкия премиер, Робърт Фицо, който беше прострелян няколко пъти в безпрецедентен за страната опит за покушение, вече е стабилно, а животът му е извън опасност.

Това стана ясно от изявление на вице премиерът Томаш Тараба. Той казва, че премиерът „се очаква да оцелее“ след опитът за убийство, а според източници, животът му е извън опансост.

Фицо е на среща с политици в градчето Хандлова, на 140 км от Братислава, когато излиза да поздрави лично събралите се хора, и е прострелян в корема няколко пъти.

Фицо е транспортиран до болница веднага, а извършителят е задържан от полицията на място.

Министърът на отбраната Робърт Калинак по-рано каза, че Фицо „се бори за живота си“ а операцията продължава няколко часа, като премиерът е прострелян поне два пъти в корема, при произведени общо пет изстрела.

Според вътрешния министър на страна, разследването засега показва „ясен политически мотив“ за опитът за убийство, а задържаният, според местни медии, е 71-годишен писател и политически активист.

Фицо се издига до премиер чрез про-руска и антизападна реторика, като с идването си на власт през миналата година предизвика критики сред демократичната общност, защото прекрати помощта към Украйна. По-късно правителство се опита да прокара реформа в медиите, която според критици ще ограничи свободата на словото. Има и притеснения, че политиката на Фицо ще отклони страната от ЕС и НАТО и ще я поведе по пътя на Унгария на Орбан.

Независимо от това, управляващи и опозиция в Словакия са единодушни: подобен опит са покушение над премиер на европейска страна е абсолютно недопустим.

Почти веднага имаше и реакция от Брюксел, като Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК, написа в Екс:

„Категорично порицавам бруталната атака над премиера Робърт Фицо. Подобен акт на насилие няма място в нашето общество и подкопава устоите на демокрацията, нашият най-ценене общ ресурс.“

Реакциите от страна на останалите политически лидери в Европа света са подобни, а полицията все още разследва мотивите на извършителя, но по предварителни данни, той е действал самостоятелно.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари