Съветът на Европа прие първия задължаващ документ за ИИ


Съветът на Европа прие първия задължаващ документ за ИИ

Съветът на Европа създаде първият задължаваш документ, касаещ ИИ, който може да бъде ратифициран и от страни извън ЕС.

Документът поставя основите на законовата рамка, която обхваща целия цикъл на ИИ системите и адресира рисковете, които те може би представляват, като в същото време насърчава отговорност при иновациите в областта.

„С новия договор целим да подсигурим отговорна употреба на ИИ, която уважава човешките права, върховенството на закона и демокрацията“ каза Мария Бурич, главен секретар на Съвета.

Документът предлага рамката на „прозрачност и изисквания за наблюдение, създадени в специфичен контекст и рискове.“ и ще включват и правила за идентифициране на ИИ съдържание като такова.

Това е различен документ, от приетия от Европейския съюз „Акт за ИИ“, който ще влезе в сила скоро.

Този документ може да се подписва и ратифицира от други страни, а 11 страни, сред които Аржентина, Израел, Япония и САЩ, които не са членове на Съвета участват в създаването му. Той включва правилата за ползване на ИИ в публичния и частния сектор с два различни режима на изпълнение на принципите и задълженията в частния сектор.

Договорът ще може да се подписва от 5 септември, в Литва. Присъединилите се ще трябва да осигурят отчетност и отговорност относно „вредните влияния, както и за това, ИИ системите да уважат равенството, включително половото, забраната на дискриминацията и правата за лично пространство.“ се казва в изявление относно документа.

„Това е отговор на нуждата от международни законови стандарти, подкрепяни от държавите на различни континенти, които споделят същите ценности относно позлата на ИИ, докато намаляваме рисковете.“ казва Бурич.

Основна цел на новия документ е да осигури отговорна употреба на ИИ технологиите, която да включва уважение на човешките права, върховенството на закона и демокрацията.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *