25 юни 2024

Aleks

Северна Корея изпрати 300 балона с екскременти и боклук в Южна Корея


trash balloons

Северна Корея е изпратила 300 балона, носещи отпадъци на юг, съобщиха днес от Обединения комитет на началник-щабовете (JCS). Отбелязвайки петото подобно действие на режима, през последния месец. Вчера вечерта, в небето на провинция Кьонги, която заобикаля Сеул и граничи със севера са забелязани летящи балони. Летящите пакети са паднали близо до южнокорейската столица Сеул.

Около 100 балона, превозващи предимно хартия и други отпадъци, са кацнали в столичния регион, като в нито един от досега тестваните съдържания не е установено наличие на токсични вещества.
Действието на Северна Корея идва, след като сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-джонг, предположи в петък, че Пхенян отново ще пусне балони в отговор на антирежимната пропаганда, изпратена на север, часове по-рано от група активисти, от Юга.

Южнокорейските военни посочиха, че могат да възобновят излъчването на послания срещу режима на Ким Чен-ун през своите високоговорители на границата, по всяко време. Нещо, което не бяха правили от шест години и възобновиха на на 9 юни, като отмъщение, за изпратения боклук.

Двете Кореи подписаха споразумение за намаляване на напрежението в граничните райони през 2018 г. Балоните с отпадъци са отговор на Севера, на пратките извършвани редовно, от организацията Fighters for a Free Korea (FFNK), ръководена от севернокорейци, избягали от страната си.

Предишното либерално правителство на Южна Корея забрани дейностите на групата през 2020 г. със закон, който наказва, с глоба до 30 милиона вона (около 21 600 долара) или присъда до три години затвор, с аргумента, че се стреми да защити южно корейците, живеещи в граничните райони, тъй като в миналото Пхенян отговаряше на подобни пускания на балони със стрелба.

Конституционният съд отмени закона миналата година, заявявайки, че ограничава правото на свобода, на изразяване.

 

Източник :La Razon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *