Северна Корея обеща подкрепа на Русия за войната в Украйна


Северна Корея обеща подкрепа на Русия за войната в Украйна

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун обеща пълна подкрепа на Русия за войната в Украйна. Това стана по време на посещението на руския президент Владимир Путин в страната.

Двамата лидери обсъдиха и разширяване на икономическите и военни връзки, както и показаха обединението си срещу Вашингтон.

Путин беше посрещнат от колегата си с прегръдки, а по-късно присъства и на официална церемония по посрещането в Пхенян.

Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси в замяна на икономическа и технологична подкрепа. Ким обещава „пълна подкрепа и солидарност към руското правителство, армия и народ в изпълнението на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост“.

Северна Корея е обект на санкции заради разработките на ядрени оръжия. Според данни на съседна Южна Корея и на САЩ, Северна Корея предоставя на Русия артилерия, ракети и друго оборудване, което се ползва в Украйна, а в замяна Русия им предоставя ключови военни технологии. И двете страни отричат, че си разменят оръжия и технологии, а Русия редовно блокира опитите на ООН да санкционира разработките на Северна Корея.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *