28 фев. 2024

Теодора Илиева

Северна Корея произвежда боеприпаси за Русия „на пълен капацитет“


Северна Корея произвежда боеприпаси за Русия „на пълен капацитет“

Заводите за боеприпаси в Северна Корея работят „на пълен капацитет“ за да произведат оръжия и муниции за Русия. Това каза министърът на отбраната на Южна Корея, Шин Уон-сик. В същото време, Украйна започва да усеща недостига на различна екипировка, докато членове на американския Конгрес бавят гласуването на одобрената от Сената помощ.

Последните анализи на Южна Корея дават идея за съществената роля, която Северна Корея играе в снабдяването на Москва за целите на инвазията. До Русия се доставят боеприпаси в замяна на храна и други стоки от първа необходимост, които не достигат в Северна Корея, смята Шин.

От август насам, Пхенян е доставил над 6700 контейнери на Русия, съдържащи милиони боеприпаси.

„Докато севернокорейските заводи за оръжия [за вътрешни нужди] работят на 30 % от капацитета, поради недостиг на материали и електричество, заводите за износ към Русия работят на пълен капацитет.“ казва Шин.

Според анализ на държавния департамент на САЩ, Северна Корея е доставила над 10 хиляди контейнери с муниции и екипировка на Русия, а от Белия Дом скоро потвърдиха използването на севернокорейски ракети срещу украински градове при атаките на Русия.

Русия има нужда от постоянни доставки на боеприпаси, за да поддържа войната, заради тежките загуби при почти ежедневни битки с украинските сили, които доскоро не водеха до промени по фронта.

Украинският президент Зеленски каза, че силите на Украйна са се изтеглили от Адвийвка поради недостиг на боеприпаси и, че милиони хора може да умрат вследствие бавенето на помощта от страна на Конгреса.

Източник: CNN

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари