Шпионски скандал с българска следа се разрази в Австрия


Шпионски скандал с българска следа се разрази в Австрия

Най-големият шпионски скандал от десетилетия насам се разразява в Австрия. Това става след като арест на бивш служител в разузнаването разкрива доказателства, касаещи мащабна руска инфилтрация в страната и дейности, достойни за шпионски роман.

На 29 март властите арестуват Егисто От, като заповедта за арест е от 86 страници и включва обвинения, че От е предал данни от смартфоните на бивши високопоставени правителствени членове на Русия, помогнал е да се осъществени обир на апартамента на журналист и е написал „предложения за подобрение“ след поръчано от Русия убийство в Германия. Асошиейтед прес разполага със заповедта.

От е заподозрян, че е предоставял чувствителна информация на Ян Марзалек, беглец  от закона, издирван за измама, за когото се знае, че има връзки с Русия, а от заповедта се разбира, че има и директна връзка между Марзалек и руската служба ФСБ.

Не става дума само за шпионаж и изнасяне на чувствителна информация, а и за инфилтрация в австрийската политическа система.

От е бивш полицейски офицер, работил в Турция и Италия в периода 2001-2012 г., след което става ръководител във вече несъществуваща агенция за вътрешна сигурност. Той е отстранен от тази длъжност през 2017 г., поради съмнения, че може би шпионира за Русия, но през следващата година е назначен да работи в полицейската академия на Австрия. През 2021 г. отново е заподозрян в разследване за шпионска дейност, свързана с Русия и е арестуван. Доказателствата обаче не са достатъчно категорични и впоследствие е освободен.

От е работил лично с бившия директор на австрийското разузнаване Мартин Вайс, с когото са били и близки приятели. Вайс обаче напуска службата и през 2018 г. започва да работи с Марзалек, като предава неговите заповеди на От.

Между 2017 г. и 2021 г., според заповедта за арест, От събира чувствителна информация относно хора, от които Русия се интересува „ с цел предаване на Ян Марзалек и на неизвестни представители на руските власти“. Информацията е събирана чрез множество търсения в базите данни на полицията и искане за данни от други Европейски полицейски служби, включително Италия и Великобритания.

От също е изисквал информация от Европейската система за свободно пътуване, за да провери дали определени руски агенти или приближени на Марзалек имат ограничения в пътуването или се издирват от властите.

В заповедта се съдържа дълъг списък на хора, които са шпионирани с помощта на От, като сред тях са руски дисиденти, представители на бизнеса и бивш офицер от ФСБ.

Британското разузнаване допринася за разплитане на случая в поседнете месеци като предоставя нова информация на Австрия. Петимата български граждани, арестувани в края на миналата година и началото на тази, са работели в мрежата на Марзалек, като е запазена комуникацията между тях. От британското разузнаване посочват и други операции на Марзаелк, които са разкрили.

През 2021 г., От изисква адреса на българския разследващ журналист Христо Грозев във Виена и го предоставя на Марзалек, който по-късно наема хора, които да оберат апартамента на журналиста. Христо Грозев е известен с разледяванията си касаещи Русия и приноса към разкриването на руското участие в отравянията на Сергей Скрипал и Алексей Навални. След това Грозев напуска Виена, тъй като властите повече не могат да гарантират сигурността му.

От е разполагал и с данните от телефоните на трима високопоставени членове на вътрешното министерство, които е давал на неизвестен агент, работещ за Марзалек.

Сега От е в ареста и се очаква решение дали ще бъде обвинен официално, но случаят доминира новините в Австрия и е сред най-горещите скандали в страната от десетилетия насам. Предвиждат се промени в законите, касаещи шпионаж и други мерки, които да намалят руското влияние в страната.

Източник: AP News

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари