След Брекзит: 5 милиарда паунда за граничен контрол и закъснения


След Брекзит: 5 милиарда паунда за граничен контрол и закъснения

Британското правителство оценява разходите по осигуряване на границата по силата на споразуменията за Брекзит, след като страната напусна ЕС, на 4.7 милиарда паунда. Това става ясно от доклад на Офисът по Одит и след множество закъснения при въвеждане на стратегията.

Великобритания гласува да напусне ЕС през 2016 г., след което задачата за организация на веригите за доставки при новата граница става много трудна и едва сега новите правила са в завършен вид и могат да влязат в сила.

Първата фаза, която включваше изискване на съответните, определени по силата на стратегията сертификати, стартира на 31 януари. Втората фаза влезе в сила на 30 април и включваше физически проверки по граничните пунктове. Третата фаза, касаеща сертификати за безопасност, ще стартира на 31 октомври.

За управлението на трафика на стоки през границата са създадени множество програми, като 13 от тях са най-съществени и имплементацията им ще струва 4.7 милиарда паунда.

Досега, въвеждането на правилата се отложи 5 пъти от края на преходния период, който завърши на 31 декември 2020 г. Това създаде условия на несигурност сред бизнесите, допълнителни разходи за правителство и пристанищата и увеличен биологичния риск за страната.

„Непрекъснатите закъснения за въвеждане на контрол по вноса и трудностите за прогнозиране на изискванията, доведоха до разходи за инфраструктура и персонал, които не са нужни.“ казва Офисът по одит.

„Късно обявената политика и несигурността относно имплементацията ѝ също намалиха възможностите на бизнеси и пристанища да се подготвят за промените.“ се казва още в доклада на Офиса.

Според тях, компании, работещи както на европейския, така и на великобританския пазар, имат повече допълнителни разходи и административна тежест след Брекзит и преди да се въведат новите правила.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *